Rute pred sjednicu Evropskog savjeta: Podržavamo otvaranje pregovora sa BiH, sprovesti 14 prioriteta

Holandija podržava preporuku Evropske komisije da se pokrenu pregovori sa BiH o pristupanju EU, izjavio je holanski premijer Mark Rute.

Rute je po dolasku na sastanak lidera EU u Briselu rekao da BiH mora da ispuni sve postavljene zadatke prije usaglašavanja okvira za pregovore.

– Ključno je da BiH izvrši sve neophodne postupke navedene u Izvještaju Evropske komisije, da se zaista sprovedu sve mjere i inicijative koje BiH mora da sprovede – istakao je Rute.

Rute je naglasio da je BiH ostvarila napredak i da Holandija podržava otvaranje pregovora, ali da je Komisija, u isto vijeme, jasno stavila do znanja da BiH mora da bude spremna za usaglašavanje okvira za pregovore.

Rute je izrazio uvjerenje da BiH može da ispuni uslove, uz napomenu da postoje još četiri jako važne stvari koje moraju da se ispune, kako bi na kraju bilo sprovedeno svih 14 prioriteta iz Izvještaja.

– To još nije završeno, ali je dovoljno za otvaranje pregovora. S druge strane, to nije dovoljno za operativan okvir. To je sljedeći korak – naveo je Rute.

BiH će biti članica EU, ali kada ispuni sve preporuke Evropske komisije, izjavio je predsjednik Litvanije Gitanas Nauseda.

Donošenje odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa BiH je veoma važno, izjavio je premijer Luksemburga Luk Friden.

On je po dolasku na sastanak evropskih lidera u Briselu rekao da je Evropa kontinent mira i stabilnosti, te da je zbog toga ekstremno važno da se osigura da EU “ne gubi ljude na Balkanu”.

Irski premijer Leo Varadkar rekao je danas u Briselu da BiH treba da napravi sljedeći korak na putu ka EU.

Premijer Španije Pedro Sančez smatra da je BiH potrebna podrška, solidarnost i empatija da bi mogla unaprijediti reforme koje će joj omogućiti da uđe u EU.

Prethodni članakĐukanović: Važno pravovremeno planiranje sistema za skladištenje energije iz obnovljivih izvora
Naredni članakPredsjednica Evropskog parlamenta: BiH je mjesto u EU