Đukanović: Važno pravovremeno planiranje sistema za skladištenje energije iz obnovljivih izvora

Drugog dana Samita energetike u Trebinju, održana je panel diskusija o tržištu usluga fleksibilnosti, odnosno ulozi novih tržišnih učesnika u daljem razvoju tržišta električne energije.

Poseban akcenat je bio na ulozi aktivnih kupaca, agregatorima i skladištima kao novim tržišnim učesnicima.

Prema riječima Gorana Đukanovića iz „Elektroprivrede Crne Gore“ fokus je na velikom rastu obnovljivih izvora energije, prije svega na energiji sunca i vjetra.

„Precizniji naziv bi bio nekontrolisani izvori energije jer se njihova proizvodnja ne može kontrolisati kao recimo hidroelektrane ili termoelektrane. Zato se mora naći neko rješenje da se ta energija stabilizuje u mreži, prilagodi da se višak energije uskladišti u sistem za skladištenje, konkretno u baterije i da se ponovo troši, vraća u mrežu kada za to bude potrebe, tj. da se izbjegnu maksimumi i minimumi u sistemu“, naveo je Đukanović.

Ističe da je vrlo važno sa rastom proizvodnje iz obnovljivih izvora energije planirati skladištenje te energije.

„Bez toga nije moguće efikasno upravljati sistemom. Neke države su već donijele zakonske regulative da obavezno investitori  moraju uporedo graditi baterijske sisteme za skladištenje. U Srbiji , konkretno, to je 20 odsto snage i 40 odsto kapaciteta, bez toga nemaju sigurnosti da će biti pušteni na mrežu kada budu htjeli iako imaju spremne sisteme za proizvodnju energije.Vrlo je važna uloga sistema za skladištenje“, ponavlja Đukanović.

U Republici Srpskoj su na putu ka ulaganjima u ovakve sisteme.

„Na tome se radi, sigurno ako postoji strategija, ako postoji plan, da će dati rezultate za nekoliko gpdina. Za ove baterije ne treba čekati da se sistem optereti i da u tom trenutku nemamo rješenje nego to treba na vrijeme planirati. Iako u ovom trenutku, možda, to nije neophodno ali biće trenutak kada će biti i zato je vrlo važno pravovremeno planiranje tih sistema“, rekao je Đukanović.

On je dodao da je u Evropi cilj da do 2050. godine, u potpunosti, konvencionalni izvori energije budu zamijenjeni novih obnovljivim izvorima.

„To je jedan dugoročan plan i posao na duži rok ali ga sada treba planirati“, istakao je on.

U toku drugog dana Samita energetike, u popodnevnim časovima, biće održani paneli o ugovorima o otkupu električne energije iz OIE te o razvoju sektora prirodnog gasa i mogućnosti korišćenja prirodnog gasa kao prelaznog goriva u procesu dekarbonizacije Zapadnog Balkana.

Prethodni članakBudimir: U Trebinju će se izvoditi studijski program Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada
Naredni članakRute pred sjednicu Evropskog savjeta: Podržavamo otvaranje pregovora sa BiH, sprovesti 14 prioriteta