Rusija upozorava NATO: Uslijediće vojni odgovor

MOSKVA – Rusija je danas saopštila da će možda biti primorana da rasporedi nuklearne rakete srednjeg dometa u Evropi kao odgovor na ono što vidi kao planove NATO.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je u intervjuu za rusku novinsku agenciju RIA da će Moskva morati da preduzme korake ukoliko NATO odbije da se angažuje s njom na sprečavanju takve eskalacije, prenosi Rojters.

Nuklearni projektili srednjeg dometa (INF) u Evropi bili su zabranjeni prema sporazumu iz 1987. godine koji su dogovorili sovjetski lider Mihail Gorbačov i američki predsjednik Ronald Regan, što je u to vrijeme pozdravljeno kao veliko ublažavanje hladnoratovskih tenzija, navodi britanska agencija.

Vašington je napustio sporazum 2019. godine nakon što se godinama žalio da ruska strana krši taj pakt.

Rjabkov je rekao da postoje indirektne indicije da se NATO približava ponovnom razmještanju INF-a, uključujući njihovu obnovu prošlog mjeseca.

“Nedostatak napretka ka političkom i diplomatskom rješenju ovog problema dovešće do toga da naš odgovor bude vojno-tehničke prirode”, poručio je zamjenik ministra.

NATO sa druge strane tvrdi da neće biti novih američkih projektila u Evropi i da je spreman da odvrati nove ruske rakete “odmjerenim” odgovorom koji bi uključivao samo konvencionalno oružje.

“To će biti konfrontacija, sljedeći talas, takvi sistemi pojaviće se kod nas. Trenutno ih nema, imamo jednostrani moratorijum, a pozivamo NATO i Sjedinjene Države da se pridruže ovom moratorijumu,” apelovao je Rjabkov.

Takođe, u intervjuu za RIA agenciju, on je rekao da Rusija ima “potpuni nedostatak povjerenja” u NATO.

“Oni sebi ne dozvoljavaju da urade bilo šta što bi na neki način moglo da poveća našu bezbjednost, vjeruju da mogu da djeluju u svoju korist, a mi jednostavno moramo sve ovo da progutamo i da se nosimo s tim. Ovo se neće nastaviti”, istakao je Rjabkov.

Ruski predsjednik Vladimir Putin i američki predsjednik Džo Bajden održali su prošle nedjelje dvočasovne razgovore o ukrajinskoj krizi i zahtjevu Moskve za, kako to Rusija naziva, pravno obavezujućim bezbjednosnim garancijama Zapada.

Rjabkov je rekao da će Rusija u narednim nedjeljama predstaviti svoje naknadne prijedloge Sjedinjenim Državama, a možda i drugim zemljama NATO.

Prethodni članakNjemačka pozvala Evropsku uniju da uvede sankcije Miloradu Dodiku
Naredni članakSarajevo: Pronađena laboratorija za uzgoj marihuane, jedno lice uhapšeno