RiTE Gacko: Netačni navodi “Transparensi internešnela” nanose štetu preduzeću

Uprava preduzeća Rudnik i termoelektrana Gacko saopštila je da neće tolerisati informacije koje mogu nanijeti štetu preduzeću, kakvo je saopštenje “Transparensi internešnela BiH” da je ta organizacija uputila krivičnu prijavu Tužilaštvu protiv ove uprave zbog nezakonitog davanja pogodnosti pojedinim privrednim subjektima.

“Nejasno je na osnovu kog pravnog propisa, to jest otkuda ovlaštenje bilo kojoj nevladinoj organizaciji ili medijskoj kući, pa samim tim i navodnom podnosiocu krivične prijave da cijeni bilo koji postupak javne nabavke kao nezakonit, zakonit ili manje zakonit”, naveli su iz RiTE Gacko.

Uprava preduzeća RiTE Gacko je, povodom medijskih napisa da je organizacija Transparensi internešnel BiH uputila krivičnu prijavu Republičkom javnom tužilaštvu protiv Uprave preduzeća zbog osnova sumnje da su lica za sprovođenje javnih nabavki u preduzeću počinila krivična djela zloupotrebe službenog položaja i nezakonitog davanja pogodnosti privrednim subjektima, navela da je iznesen niz netačnih navoda za koje smatraju da imaju isključivi cilj stvaranje privida nezakonitog poslovanja, te medijskog linča preduzeća i odgovornih lica u njemu.

Iz ovog preduzeća upitali su da li su institucije nadležne za ovakva i povezana pitanja postale medijske kuće i nevladine organizacije.

“Apsolutno je netačno da je kao osnov za pokretanje svih postupaka javne nabavke od 2015. godine do danas za nabavku dizel-goriva poslužio član 21 stav 1 tačka D Zakona o javnim nabavkama BiH, to jest dokazivi razlozi krajnje hitnosti ili, kako se to u medijskim napisima ističe, `nepredvidivi događaji”, navedeno je u saopštenju.

Uprava preduzeća RiTE Gacko navodi da je u naznačenom periodu do danas provedeno niz postupaka u kome je učestvovalo više ponuđača, te je na taj način omogućena stvarna konkurencija u postupku, kao i transparentnost u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH i relevantnim podzakonskim aktima.

Iz Uprave preduzeća saopštili su da im nije jasno je li “favorizovanje u postupku” nesporna činjenica da je preduzeće Optima grupa iz Banjaluke dostavilo najpovoljniju ponudu u ovim postupcima, što je bio isključivi razlog dodjele ugovora ovom dobavljaču.

“Ako se to smatra favorizovanjem, onda stvarno jesmo favorizovali ovog dobavljača, ali iz razloga ostvarenja osnovnog postulata Zakona o javnim nabavkama, a to je najbolja vrijednost za novac kroz koji smo zaštitili i ekonomske interese našeg preduzeća i nismo dozvolili da pretrpimo štetu u bilo kom vidu”, saopštili su iz Uprave preduzeća RiTE Gacko.

Iz Uprave preduzeća saopštili su da je nesporno da je u više navrata Uprava bila prinuđena da nabavlja dizel-gorivo kroz sprovedeni pregovarački postupak bez objave obavještenja, ali za svaki od ovih postupaka su postojali razlozi koji se nikako ne mogu dovesti u vezi sa ugovornim organom odnosno na koje Uprava nije mogla da utiče.

“Uprava je u svim ovim situacijama bila talac tržišta, odnosno ponuđača koji svoje lične i poslovne animozitete pokušavaju da riješe kroz postupke koji su provođeni u našem preduzeću. Ova situacija svakako nije nepoznanica i kod drugih ugovornih organa kada se radi o nabavci predmetne robe, pa kod ovakve situacije, umjesto da se sankcionišu nesavjesni ponuđači, teret njihovog nesavjesnog i nezakonitog postupanja pokušava da se prebaci na ugovorne organe, što je nedopustivo”, navodi se u saopštenju.

Iz RiTE Gacko podsjećaju da je u medijskim navodima u većem dijelu citirano rješenje Kancelarije za razmatranje žalbi koje nije postalo pravosnažno, budući da je s ciljem utvrđivanja nezakonitosti pokrenut upravni spor pred Sudom BiH, kao što je slučaj i protiv više rješenja istog organa.

“Uprava preduzeća je odlučna da svim zakonitim sredstvima zaštiti interese preduzeća i svoje rukovodstvo od medijske hajke koja je pokrenuta na osnovu apsolutno neistinitih navoda”, navodi se u saopštenju Uprave preduzeća RiTE Gacko.

Transparensi internešnel BiH saopštio je juče da je podnio krivičnu prijavu protiv rukovodstva RiTE Gacko, koje je bez ikakvog javnog nadmetanja dodijelilo Optima grupi posao nabavke goriva vrijedan 29,1 milion KM. Ugovori su dodijeljeni putem pregovaračkog postupka koji se može primjenjivati samo u izuzetnim slučajevima propisanim Zakonom o javnim nabavkama, a objašnjenje za ovakav potez bar zvanično je `krajnja hitnost uzrokovana nepredvidivim događajima – navode iz ove organizacije. SRNA