REVOLUCIJA U FUDBALU Velika promjena pravila o ofsajdu

Arsen Venger obavlja funkciju direktora globalnog razvoja u krovnoj organizaciji Svjetskog fudbala.

On je pre nekoliko godina najavio promjene koje se tiču ofsajda.

– Nećete biti u ofsajdu ako je bilo koji dio tijela kojim možete da postignete gol u liniji sa posljednjim defanzivcem, čak i ako su drugi dijelovi tijela ispred – izjavio je legendarni strateg 2020. godine.

Njegova ideja je suprotna sadašnjem pravilu: “Ako je dio tijela igrača koji je u napadu, na istoj liniji sa dijelom tijela rivala, gol će biti važeći.”

Španski list “Mundo Deportivo” prenosi da bi ova ideja prvo trebalo da se primjeni u tri zemlje: Italiji, Švedskoj i Njemačkoj, a potom bi se proširila i na druga takmičenja.

U Švedskoj će se novo pravilo primjenjivati u kategoriji muškaraca do 21 godine, odnosno žena do 19.

– Zabavno je biti uključen u nešto novo od samog početka. FIFA nam je to predložila. Oni mnogo vjeruju u naš fudbal i znaju da imamo dobru organizaciju. Mislim da je dobro ako želite da promijenite fudbal na taj način da doprinesete razvoju i boljitku, time što će se posljedica biti manje ofsajda i više golova – rekao je šef za razvoj fudbala FS Švedske Per Viden.

Prethodni članak“Crvena zvezda je osposobljena da stvara velike pare” Zvezdan Terzić otkrio visinu dugovanja crveno-bijelih
Naredni članakVeći nivo Trebišnjice