Republika Srpska bezbjednosno i politički stabilna (VIDEO)

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je danas da je na sastanku rukovodstva ove stranke sa koalicionim partnerima ocijenjeno da Republika Srpska ide u dobrom smjeru i da je bezbjednosno i politički stabilna.

– Mi smo uradili mnogo kada je riječ o ekonomiji, realizaciji infrastrukturnih projekata, ali i ostalih stvari značajnih za jačanje Srpske. Republika Srpska se stalno razvija, jača i ide naprijed od kada je ova koalicija na vlasti – rekao je Dodik.

On je istakao da je Republika Srpska danas bezbjedna i stabilna, bez obzira na događaje poput ubistva u Prijedoru, te da je upravo stabilna bezbjednosna situacija doprinijela tome da ovaj slučaj bude riješen u kratkom roku, odnosno da budu uhapšeni osumnjičeni.

– Ostajemo posvećeni bezbjednosti i sigurnosti, želimo stabilan dom za sve u Srpskoj – poručio je Dodik i dodao da vladajuća koalicija u Republici Srpskoj podržava policiju u brobi protiv svih vidova kriminala.

On je naveo da će svakog ponedjeljka biti održavani sastanci sa koalicionim partnerima.

Dodik je istakao da je na današnjem sastanaku vladajuće koalicije u Srpskoj dogovoreno da će na predstojećim opštim izborima nastupiti zajedno, odnosno da će imati zajedničke kandidate za inokosne funkcije.

Dodik, koji je i srpski član Predsjedništva BiH, rekao je da Republika Srpska nema nikakve planove koji bi eventualno ugrozili bezbjednosnu situciju, te da nema razloga za pojačano prisustvo EUFOR-a ili drugih snaga u BiH.

On je poručio da se Srpska zalaže za poštovanje Ustava i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodik je rekao i da je ekonomija Republike Srpske stabilna, navodeći da su u posljednja tri mjeseca učinjeni znatni pomaci, te da će plate dalje rasti.

Dodao je da je zdravstveni sistem u Srpskoj stabilan i da je uspješno reagovao na izozove pandemije virusa korona.

Dodik je poručio “da Srpska ne gleda šta se dešava u FBiH”.

– Relokacijama sredstava iz budžeta poboljšavali smo materijalni status zdravstvenih radnika i tako ćemo i nastaviti. FBiH nije parametar za Srpsku – rekao je Dodik.

Govoreći o odnosima Rusije i Ukrajine, Dodik je ponovio da Republika Srpska neće pristati na uvođenje sankcija Rusiji i da je potrebno zadržati neutralan stav o ovom pitanju.

Kada je riječ o Centralnoj izbornoj komisiji BiH, Dodik je poručio da su spekulativna nastojanja CIK-a o izbornom procesu kao i političkog bloka koji to podržava.

– Nemam pojma o sastanku u Briselu o reformi izbornog zakonodavstva. O tome treba da razgovaraju muslimani i Hrvati – rekao je Dodik.

Dodik smatra da potezi CIK-a BiH ukazuju da će izborni proces biti politički motivisan.

– Ako neko želi legitimnost ovog procesa, onda će morati biti uključeni svi politički faktori. O novcu za održavanje izbora u BiH ne odlučujem – izjavio je Dodik.

Predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac rekao je da ova stranka i vladajuća koalicija ostaju privrženi zaključcima koje je donijela Narodna skupština Republike Srpske.

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da je veoma značajno to što je potvrđen stav o poštovanju zaključaka NSRS. On je dodao da ova stranka i koalicija podržava neutralnost o pitanju rusko-ukrajinskog sukoba, te da je protiv uvođenja sankcija Rusiji jer građani Srpske to ne žele.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić istakao je da je međunarodni pritisak najsnažniji u posljednje tri godine, ali da Republika Srpska, uprkos tome, ostaje u procesu vraćanja otetih nadležnosti.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić naveo je da BiH mora zadržati neutralnost o pitanju Rusije i Ukrajine i da nipošto ne smiju biti uvedene sankcije Rusiji koja je garant Dejtonskog sporazuma, odnosno mira u BiH.

Generalni sekretar DEMOS-a Boran Bosančić rekao je da koalicija ostaje posvećena zajedničkom djelovanju i nastupu na izborima.

Prethodni članakStojković: Grupa je teška, ali mi želimo izazov
Naredni članakDodik zatražio posebnu sjednicu Narodne skupštine, na dnevnom redu PET TAČAKA