Rekordno poskupljenje pšenice

Rekordno ovogodišnje poskupljenje pšenice, koje je u jednom trenutku bilo čak 6,67 odsto u odnosu na prošlu sedmicu, obilježilo je trgovanje putem novosadske Produktne berze ove sedmice, saopšteno je sa Berze.

U jednom trenutku pšenica je u trgovanju putem Berze dosegla cijenu od 28,50 dinara /oko 0,24 evra/ za kilogram bez uračunatog poreza na dodatnu vrijednost.

Pšenicom se putem Berze trgovalo po prosječnoj cijeni 25,85 dinara /oko 0,22 evra/ za kilogram bez PDV-a, što je rast od 2,19 odsto u odnosu na prošlu sedmicu.

Berzanski brokeri navode da je tako visok cjenovni nivo hljebnog zrna posljednji put zabilježen u avgustu 2012. godine.

Razloge za poskupljenje brokeri vide u slaboj ponudi hljebnog zrna, koja je uočena u protekle tri sedmice.

Loše vremenske prilike odgodile su žetvu kukuruza. Za razliku od prethodnog perioda gdje je zabilježena smanjena aktivnost robno-berzanskih učesnika za kupovinu kukuruza, u ovom periodu bila je primjetna izraženija tražnja.

Kupoprodajni ugovori tom žitaricom sklapani su po prosječnoj cijeni od 25,85 dinara /oko 0,22 evra/ za kilogram bez PDV-a. Cijena kukuruza veća je za 2,19 odsto u odnosu na prošlu sedmicu.

Rastući trend kretanja cijene zabilježilo je sojino zrno, kojim je putem Berze trgovano po prosječno cijeni od 76,63 dinara /oko 0,65 evra/ za kilogram bez PDV-a.

U odnosu na prošlu sedmicu cijena te uljarice porasla je za 0,94 odsto.

Suncokretom je putem Berze trgovano po cijeni od 59,50 do 59,70 dinara /oko 0,50 evra/ za kilogram bez PDV-a.

Primjetna je bila slaba ponuda te uljarice, što je dovelo do rasta cene od 0,22 odsto u odnosu na prošlu sedmicu.

Ukupan berzanski promet bio je 5.218 tona robe, čija je finansijska vrijednost bila 186,1 miliona dinara /oko 1,6 miliona evra/.

Količinski, promet je bio veći za 137,18 odsto, a finansijski za 90,12 odsto u odnosu na prošlu sedmicu.

Prethodni članakOdređen pritvor direktoru dobojske Bolnice
Naredni članakMilanović: Čime da čuvamo granice, lepezama?