Milanović: Čime da čuvamo granice, lepezama?

Snimak o nasilnom postupanju prema migrantima na granici Hrvatske i BiH danas je komentarisao predsjednik Zoran Milanović, koji kaže da sve treba istražiti da bi se vidjelo šta se tačno dogodilo i kakve posljedice Hrvatska može imati zbog toga.

“Ako Hrvatska čuva svoju granicu, biće incidenata. Ali da bi Hrvatska imala posljedice, šta onda radimo u Evropskoj uniji”, upitao je Milanović.

Sutra se, kazao je, od Hrvatske očekuje da čuva granicu Šengen zone.

“Čime”, upitao je i dodao “lepezama”.

“Ako maknemo one koji su napravili nešto što nisu smjeli, imate ljude koji u nemogućim uslovima rade puno za male pare”, rekao je Milanović novinarima nakon Skupštine evropske federacije novinara u Zagrebu.

Istakao je da policija na putu preko granice treba da zaustavi ljude koji pokušavaju da se preko Hrvatske dočepaju Šengena.

“To je teško, ljudi se ne smiju batinati. Ali u obavljanju tog posla policija se susreće sa svim i svačim”, rekao je Milanović.

Predsjednik je rekao da mu se ne sviđa i da mu se nikada nije sviđala ideja o postavljanju fizičkih barijera na granici.

Kada je riječ o spoljnim granicama EU, Milanović kaže da se to onda mora dogovoriti jednoglasno, a to je komplikovano.

“Žičana ograda prema BiH ili Srbiji – to je bolesno”, rekao je Milanović.

Dodao je da najnoviji snimak treba dobro istražiti, jer ti koji su batinali migrante imaju, kaže, ime i prezime.

Treba, ističe, ispitati da li je neko izdao neku naredbu.

“Da postoji opšta naredba, to bi se događalo svaki dan”, naglasio je Milanović i dodao da u ovom trenutku ne vidi ničiju odgovornost jer, kaže, ne vidi ni rezultat istrage.

Prethodni članakRekordno poskupljenje pšenice
Naredni članakDvanaest država traži da EU finansira podizanje ograda na spoljnim granicama