Reakcija Ambasade SAD-a na sjednicu NSRS-a

Povodom najnovijih dešavanja tokom sjednice NSRS-a, čini se neophodnim da ponovimo svoj odveć poznati stav. Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine kao jedinstvene zemlje sa dva entiteta, poručeno je iz američke ambasade u Sarajevu.

Iz ambasade su dodali kako građani BiH “zaslužuju lidere koji su posvećeni reformama neophodnim za EU put i osiguranje prosperitetnije budućnosti”.

“Vrijeme je da bh. lideri počnu graditi konsenzus i da odbace nazadnu politiku podjela”, poručeno je iz Ambasade SAD-a u BiH.

 

Podsjećamo, Narodna skupština Republike Srpske usvojila je danas u Banjaluci zaključke u vezi sa ocjenom rada visokog predstavnika, primjenom Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH u periodu razgovora o imenovanju novog visokog predstavnika. U zaključcima je spomenuta mogućnost i “mirnog razlaza”.

Na današnje zasjedanje reagovao je i OHR iz kojeg je poručeno kako o zatvaranju ove institucije odlučuje samo Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira.

”Ovlaštenja visokog predstavnika ne proističu samo iz Dejtonskog mirovnog sporazuma, nego i iz rezolucija Savjeta bezbjednosti UN-a. Prema tome, ovlaštenja visokog predstavnika proizlaze iz međunarodnog prava i ne podliježu preispitivanju od strane bosanskohercegovačkih organa vlasti, uključujući i Narodnu skupštinu Republike Srpske”, saopšteno je iz OHR-a.