RAT ZASTAVAMA U MOSTARU

 

Stari most u Mostaru i Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače u srijedu naveče osvijetljeni su zastavom Izraela.

Zastava je postavljena kao čin obilježavanja Dana sjećanja, kada ta zemlja odaje poštu palim vojnicima i civilima ubijenim u ratovima i žrtvama terorizma.

Na svom twiter nalogu sliku je večeras podijelio i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH i predsjednik HDZ-a Dragan Čović.

No nije dugo trebalo da se na Starom mostu pojavi okačena palestinska zastava.

Kada su u pitanju podrška Izraelu i Palestinu stavovi u Mostaru su podijeljeni. Tako je i prošle godine, nakon što je na Starom mostu izvješena zastava Palestine u znak podrške palestinskom narodu, na zidu u blizini mostarske katedrale istaknuta zastava Izraela i zastava Herceg-Bosne uz poruku ”ujedinjeni protiv terorizma”.

Danas su ceremonije povodom Dana sjećanja održane na 52 vojna groblja za više od 24.000 pripadnika bezbjednosnih snaga i njihovih prethodnika prije stvaranja jevrejske države koji su dali živote za proteklih vijek i po i više od 4.000 civila ubijenih u napadima ekstremista od 1882. godine, navode izraelski mediji.

Na Dan sjećanja ožalošćene porodice posjećuju groblja i prisustvuju komemoracijama, televizijske i radio stanice emituju tužnu muziku i dokumentarne programe o poginulima.

Na zvuk sirena pješaci zastanu na ulicama, vozači zaustave vozila i pognutih glava stoje na autoputeveima.

Izrael je vodio šest velikih ratova s arapskim susjedima i sukobljavao se sa Palestincima u dva palestinska ustanka protiv okupacije, te suočio se sa više smrtonosnih napada ekstremista od osnivanja 1948.

Ove godine se Dan sećanja obilježava pred prvu godišnjicu 11-dnevnog rata protiv islamskog esktremitčkog Hamasa, vladajućeg u pojasu Gazi i posle nedavnih palestinskih napada u Izraelu i na Zapadnoj obali, te izraelskih racija na toj okupiranoj teritoriji i sukoba Palestinaca i izraelske policije na svetilitšu u Jerusalimu.

U ponedeljak je islamski ekstremistički Hamas preuzeo odgvornost za ubistvo izraelskog čuvara na ulazu u jevrejsko naselje na Zapadnoj obali prošle nedelje.

Bilo je to prvi put da je Hamas preuzeo odgovornost za takav napad na Izraelce na okupiranoj Zapadnoj obali od 2018. godine.

„Braćo i sestre, ako nismo zajedno, neće nas uopšte biti. Ne možemo postojati kao podijeljena plemena, već kao raznolika ujedinjene nacija. Mi smo svi partneri. Mi svi zajedno s jednom sudbinom, jednom misijom“, rekao je premijer Izraela Naftali Benet   danas na komemoraciji na vojnom groblju na Brdu Hercl Jerusalimu.

 

 

 

 

koji Jevreji zovu Yom Hazikaron. Od 1860. godine, kad su se prvi Jevreji doselili izvan zidina jerusalemskog Starog grada, dosad je poginulo oko 23.477 ljudi, objavilo je izraelsko ministarstvo vanjskih poslova. U tu brojku uključeni su vojnici ubijeni u ratovima poput onih koji su se vodili prije i nakon proglašenja države Izrael, od 1948. do rata u Gazi 2014., ali i ljude koji su ubijeni u napadima militanata, kojih je u prošloj godini bilo 68. Deseci tisuća Izraelaca posjetili su vojna groblja diljem zemlje gdje se održavaju svečanosti prisjećanja, započete s dvominutnom sirenom. Dan sjećanja, koji se po židovskoj tradiciji obilježava od sumraka do sumraka i određuje po njihovom kalendaru, završava u srijedu navečer, kad počinje proslava Dana nezavisnosti Izraela. Izrael tradicionalno obilježava Dan nezavisnosti tjedan dana nakon Dana prisjećanja na holokaust, što simbolizira njegovo ponovno rođenje iz pepela nacističkog genocida nad europskim židovima, te odmah nakon Dana sjećanja na pale vojnike, kao podsjetnik da je njihova država nastala uz veliku cijenu. Broj stanovnika Izraela trenutno je 8,5 milijuna stanovnika, dok ih je 1948. bilo samo 806 tisuća, stoji u podacima izraelskog zavoda za statistiku. Oko 6,38 milijuna stanovnika, odnosno 74,8 posto, je židovskog porijekla, dok je 1,77 milijuna, odnosno 20,8 posto, Arapa. Ostatak je definiran kao “ostali”. Izraelska vojska na dva je dana zatvorila prijelaze i kontrolne točke na Zapadnoj obali i u Gazi kako bi spriječili napade tijekom gužvi na obilježavanjima Dana sjećanja i Dana nezavisnosti. Čestitku Izraelcima je uputio i Dragan Čović, koji je u tweetu stavio fotografiju Starog mosta. VIŠE NA WEBU – Pročitajte više na: https://bljesak.info/kultura/flash/zastava-izraela-osvanula-na-kosaci/381818

Prethodni članakTUGA: Preminuo Mostarac čija je životna priča potresla region!
Naredni članakNesreća u Mostaru: Prevrnuo se policijski kombi