NETANJAHU ZAPRIJETIO “Svaki pripadnik Hamasa je mrtav čovjek”

epa10888411 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu speaks during an event marking the acceptance of Israel into the United States government's visa waiver program, in Jerusalem, 28 September 2023. The addition of Israel into the select group of countries allowed to travel to the US visa-free is a boost for bilateral relations despite Washington’s concerns about Israel's treatment of Palestinian Americans. EPA-EFE/Chaim Goldberg / POOL

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je svaki član Hamasa “mrtav čovjek” nakon prvog sastanka vanredne vlade njegove zemlje.

Pored njega, opozicionar Beni Ganc rekao je da je “vrijeme za rat”.

Međutim, američki predsjednik Džo Bajden rekao je da je razgovarao sa Netanjahuom i jasno stavio do znanja da Izrael mora “raditi po pravilima rata”.

Broj mrtvih u Izraelu prestigao je 1.200, a više od 1.100 ljudi ubijeno je u izraelskim zračnim napadima na Gazu.

Bajden je rekao da razumije bijes i frustraciju izraelskog naroda, ali je pozvao Izrael da se pridržava principa Ženevskih konvencija. Takođe je upozorio Iran, koji je podržao napad Hamasa, da “bude oprezan”.

Ranije u srijedu Netanjahu i Ganc su se složili da ostave po strani ogorčeno političko rivalstvo koje je eskaliralo u široko rasprostranjene proteste.

Ganc je izraelskim građanima rekao da je novoformirana vlada “jedinstvena” i spremna da “zbriše ovu stvar zvanu Hamas s lica Zemlje”.

Uz Netanjahua i Ganca, lidera centrističke Partije nacionalnog jedinstva i bivšeg ministra odbrane, nova privremena vlada bi također trebala uključivati ministra odbrane Joava Galanta, piše BBC.

Glavni opozicioni lider u zemlji, Jair Lapid, nije se pridružio alijansi. Međutim, Netanjahu i Ganc su u zajedničkoj izjavi rekli da će za njega biti rezervisano mjesto u ratnom kabinetu.

– Tokom ratnog perioda neće biti promovisani nikakvi nacrti zakona ili vladine odluke koje se ne tiču vođenja rata. Sva rukovodstva će se automatski produžiti tokom ratnog perioda – navodi se u saopštenju.

Vlada za vanredne situacije će dati širi nacionalni konsenzus o vojnoj akciji. To takođe donosi u ratnu vladu dva glasa koja su stručnjaci za vojnu strategiju. I Ganc, kao i Gadi Eisenkot, koji se pridružio kao posmatrač, bivši su načelnici izraelske vojske, prenosi Klix.

Najava novog kabineta uslijedila je nakon žestokih napada Hamasovih militanata iz Pojasa Gaze.

Prethodni članakIzrael se sprema za kopneni napad, ali zbog namjere Hamasa CIJELI REGION STRAHUJE
Naredni članakDžiboni komentarisao koncerte Aleksandre Prijović u Zagrebu