Rastu vodostaji rijeka, crveni meteoalarm za Hercegovinu

Kiša koja pada drugi dan već pravi probleme. Danas je zabilježen drastičan rast vodostaja skoro svih rijeka u Bosni i Hercegovini. Ono što zabrinjaava jesu prognoze koje kažu da će kiša padat u narednih deset do petnaest dana.

Nivo rijeke Une u Bihaću je na 50 centimetara i ima tendenciju daljeg rasta, dok je u Martin-Brodu nivo Une 80 centimetara i stagnira.

Rijeka Sana u Sanskom Mostu je na nivou od 149 centimetara i ima tendenciju daljeg rasta. Nivo rijeke Bosne u Sarajevu  je na nivou  od 230 centimetara i ima tendenciju rasta, dok je u Zenici 152 centimetra i dalje raste.

Rijeka Miljacka u Sarajevu je na 105 centimetara i stagnira, isto kao i rijeka Jala u Tuzli koja je na 76 centimetara.

Najviše padalina u proteklom periodu zabilježeno je u Hercegovini. Tako je na Čemernu zabilježeno 94 milimetra padavina, u Nevesinju 89, Gacku 78, Trebinju 76, a Mostaru 72 milimetra po metru četvornom.

U isto vrijeme na Bjelašnici je izmjereno 125 centimetara snijega.

Zbog kiše i jakog vjetra na području Hercegovine, jugozapadne i jugoistočne i srednje Bosne na snazi je crveni meteoalarm. Iz istih razloga u Krajini i sjeveroistočnom i istočnom dijelu Bosne na snazi je narančasti meteoalarm, a na prostoru sjeverozapadne Bosne žuti meteoalarm.

U trebinjskoj regiji očekuje se jak do olujni vjetar uz udare od 70 do 90 kilometara na sat, na planinama ponegdje i 100 kilometara na sat, uz 70 do 90 milimetara kiše, lokalno i do 120 milimetara kiše.

Na području mostarske regija predviđaju se udari vjetra južnog smjera brzine od 45 do 65 kilometara na sat, kao i akumulirana količina padavina između 80 i 140 litara po metru kvadratnom.

Prethodni članakPRVA MALA POBJEDA MJEŠTANA MOSTARSKOG NASELJA KUTI: Izmješta se kamenolom
Naredni članakMilanović stiže u Mostar na postrojavanje jedinica HVO-a