PRVA MALA POBJEDA MJEŠTANA MOSTARSKOG NASELJA KUTI: Izmješta se kamenolom

 

”Prilikom izrade novog Prostornog Plana Grada Mostara podržaće se izmještanje kamenoloma Zukulja na sigurnu udaljenost od naselja ili na neku drugu lokaciju te će se planskim dokumentom precizno definisati pristupni put”, naveli su iz Odjela za urbanizam i građenje Grada Mostara.

Mostarski odbor HRS-a objavio je kako je Odjel za urbanizam i građenje ”u potpunosti uvažio inicijativu vijećnika HRS-a Vesne Šunjić i Silvija Bubala s kojom su tražili premještanje lokacije za eksploataciju kamena Zukulja na lokaciju koja neće ugrožavati obližnje naselje i žitelje tog naselja”.

”Ovo je prvi, ali neophodan korak, u raskidanju koncesijskog ugovora za eksploataciju kamena na području Kuti Livača, čija bi realizacija u praksi ugrozila životno okruženje mještana tog naselja. Inicijativa koju su uputili vijećnici HRS-a rezultat je više sastanaka koji su oni održali s članovima eko udruženja ‘Kuti’. Članovi tog udruženja godinama se bore kako bi spriječili građevinske radove u svome mjestu, radove za koje su dozvole i ugovori, malo rečeno, donesene netransparentno i na temelju lažnih informacija”, naveo je HRS te objavio kako ovo udruženje svima treba biti primjer borbe za opšte dobro.

”Činjenica da je Odjel za urbanizam, iako tek nakon našeg drugog pokušaja, u potpunosti prihvatio inicijativu HRS-ovih vijećnika pokazuje kako su žitelji Kuti Livača bili u pravu. Kamenolom se ne može otvarati i graditi na udaljenosti 137 metara od porodičnih kuća, praktično u njihovom dvorištu i to na području koji još uvijek nije očišćeno od mina iz prošlog rata.  S ovime Odjel za urbanizam sada onemogućuje bilo kakve građevinske radove na planiranom kamenolomu ‘Zukulja’. Sljedeće što ćemo napraviti jeste definitivna Odluka o zabrani eksploatacije kamena na planiranoj lokaciji za što ćemo tražiti glasanje u Gradskom vijeću Grada Mostara te brisanje spomenute lokacije ne samo iz budućeg Prostornog plana koji je u izradi, nego i onog postojećeg”, navedeno je u saopštenju HRS-a.

Podsjećamo  da mještani sela Kuti, od početka oktobra drže straže na seoskom putu i svojim tijelima brane prolazak teških mašina preduzeća ”Majdan Kuti” koje namjerava otvoriti kamenolom u njihovom selu i vršiti eksploataciju narednih 21 godinu.

Mještani tvrde da bi otvaranje kamenoloma u blizini njihovih kuća dovelo do ekološke katastrofe i da bi se svi morali iseliti. Zbog toga su krenuli u borbu da ne dopuste otvaranje kamenoloma. Oni navode i da je preduzeće ”Majdan Kuti” potrebne koncesije i dozvole dobilo na ilegalan način. Sumnjaju u koruptivne radnje i prevare, jer je u pitanju posao težak milionima maraka

Prethodni članakU HNK 21 OSOBA POZITIVNA
Naredni članakRastu vodostaji rijeka, crveni meteoalarm za Hercegovinu