RASPISAN KONKURS ZA PROSVJETINU STIPENDIJU „VLADIMIR ĆOROVIĆ” U ŠKOLSKOJ I AKADEMSKOJ 2023/2024. GODINI

Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta” – Gradski odbor Mostar raspisalo je konkurs za dodjelu osme Prosvjetine stipendije „Vladimir Ćorović” za učenike osnovnih i srednjih škola, te za redovne studente u akademskoj 2023/2024. godini sa područja Eparhije zahumsko – hercegovačke i primorske.

Iz ”Prosvjete” su saopštili da je konkurs otvoren od 15. decembra 2023. godine do 25. januara 2024. godine. Detaljnije uslove konkursa i odgovore na najčešća pitanja mogu se potražiti na sajtu: www.stipendija.prosvjetamostar.com

”Ove godine, prvi put uvodimo elektronsku prijavu koja je obavezna za učenike srednjih škola i studente, a uputstvo za konkurisanje podnošenjem elektronske prijave, takođe se nalazi na sajtu (. Učenici osnovnih škola, samo još ove godine, imaju izbor – mogu da se prijave kao i do sada, dostavljajući papirnu dokumentaciju ili mogu da se prijave elektronski”, navode iz ”Prosvjete”.


Ističu da je osnovni motiv projekta stipednija podsticanje obrazovanja i uspjeha sadašnjih i budućih generacija u Mostaru i Hercegovini i okupljanje stipendista oko najvažnijih životnih vrijednosti.

”Tradicija stipendiranja u „Prosvjeti“ stara je koliko i naše Društvo, koje je 1902. osnovano upravo s ciljem stipendiranja đaka, a Prosvjetina stipendija „Vladimir Ćorović“ obnovljena je prije sedam godina. Za to kratko vrijeme izrasla je iz Mostara u najveći stipendijski fond u Hercegovini. U tom periodu ukupno smo dodijelili 533 stipendije i nagrade i prikupili više od 236.000 evra. Prošle godine 175 učenika i studenata sa teritorije naše Eparhije je dobilo stipendije i nagrade”, navode iz ”Prosvjete”.

Napominju da su među Prosvjetinim stipendistima nekada bili: Ivo Andrić, Jefto Dedijer, Branko Radulović, Svetozar i Vladimir Ćorović, a proteklih sedam godina među Prosvjetine stipendiste upisala se evropska šampionka u plivanju Lana Pudar, kao i još na desetine sjajnih mladih ljudi.

”Prosvjetina stipendija „Vladimir Ćorović” je privatna inicijativa podržana od strane više od 130 donatora. Stipendije će biti dodijeljene u sljedećim iznosima: za učenike od 6. do 9. razreda osnovne škole – 600,00 KM; za učenike od 1. do 4. razreda srednje škole – 840,00 KM; za redovne studente 1. godine studija – 960 KM; za ostale redovne studente i studente master studija – 1.200,00 KM”, navodi se u saopštenju mostrske ”Prosvjete”.

Dodatne iformacije mogu se dobiti na našem sajtu ili putem imejla: info@stipendija.prosvjetamostar.com.

Prethodni članakDirektor trebinjskog zatvora podnosi ostavku
Naredni članakVLADA DALA SAGLASNOST NA FINANSIJSKE PLANOVE ZZO-A I SLUŽBE ZA ZAPOŠLJAVANJE