RADOVI NA SABORNOJ CRKVI U MOSTARU NASTAVLJAJU SE ZAHVALJUJUĆI PREDSJEDNIKU DODIKU

Radovi na obnovi Saborne crkve Svete trojice u Mostaru biće nastavljeni polovinom aprila zahvaljujući sredstvima koje je obezbijedio predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, kaže starješina Saborne crkve u Mostaru Duško Kojić.

Kojić ističe da su jedno vrijeme radovi na završetku obnove Saborne crkve u Mostaru bili u zastoju, te da je predsjednik Dodik omogućio da se s projektom nastavi.

Predsjednik Dodik u septembru prošle godine prilikom donatroskog ručka za obnovu Saborne crkve i posjete patrijarha srpskog Porfirija Mostaru, najavio je da će vlast Republike Srpske obezbijediti najmanje tri miliona evra za završetak Saborne crkve Svete trojice u Mostaru.

”Predsjednik Dodik dao je obećanje da će se založiti za završetak obnove Saborne crkve i obezbijediti materijalna sredstva. Jedan dio tih sredstava već je uplaćen na račun naše Eparhije, a sredstva će dalje pristizati kako se budu izvodili radovi. Tako će pola sredstava za završetak radova obezbjediti Republika Srpska”, naglasio je Kojić.

Prema njegovim riječima prva faza radova u aprilu biće uređenje partera Saborne crkve i rehabilitacije kapije, koja je djelo čuvenog arhitekte Momira Korinovića i koja se mora obnoviti u izvornom obliku visine 18 metara, jer se radi o nacionalnom spomeniku. ”Trenutno je u izradi projektna dokumentacija koja bi trebala biti gotova polovinom aprila, a potom kreću i radovi na prvoj fazi obnove partera”, kaže Kojić.

On dodaje da će prva faza obuhvatiti i rehabilitaciju i popravak zida oko Saborne crkve.  ”Zbog bezbjednosti Saborne crkve, klizišta i pjeskovitog terena, biće potrebno uraditi još jedan potporni zid iza već postojećeg zida kako bi se obezbijedila sigurna sanacija postojećeg zida koji je takođe nacionalni spomenik”, navodi Kojić.

Starješina Sabornog hrama navodi da će biti urađene i stepenice do magistralnog puta M-17. ”Izgradnjom magistrale presječeno je dvorište Sabornne crkve i stepenice. Sada se radi studija kako stepenicama vratiti vezu između Saborne crkve i Starog grada, kao i garaže koja će biti kod Saborne crkve”, dodaje sveštenik.

On ističe da se u isto vrijeme radi i projekat uređenja enterijera crkve. ”Tako će se istovremeno raditi i unutrašnji radovi, a nakon toga i izgradnja garaže i parohijskog doma”, dodaje.

On ističe da se očekuje i pomoć Republike Srbije. ”Mi ne sumnjamo u podršku Republike Srbije koja je i do sada pomagala u istoj mjeri kao i Republika Srpska i najveći su donatori obnove”, naglašava Kojić.

Sveštenik kaže da je Grad Mostar u ovogodišnjem budžetu obezbijedio jedna dio sredstava, oko 170. 000 KM, te da su manji dio sredstava obezbijedili i preko projekata na nivou Federacije BiH. ”Nadamo se da će i Vlada Federacije i Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona aktivnije uključiti u finansiranje kako bismo obnovu Saborne crkve mogli završiti do 2026. godine”, kaže Kojić.

Saborna crkva svete Trojice otkako je izgrađena 1873. godine bila je ukras i jedan od simbola Mostara, a proglašena je i za nacionalni spomenik. U vrijeme kada je izgrađena bila je najveća pravoslavna crkva na Balkanu.

Saborna crkva svete Trojice je zapaljena 15. juna 1992, a nakon toga je mjesec dana minirana i rušena, dok nije pao i posljednji kamen.

Obnova crkve počela je 2010. godine i ona se opet gordo izdigla nad Mostarom, jer su završeni grubi građevinski radovi. Međutim, za kompletnu obnovu, uređenje enterijera i partera potrebno je još mnogo sredstava.

Najviše za obnovu Hrama izdvojile su Republike Srpska i Republika Srbija, a priloge je dalo i više od hiljadu pojedinačnih priložnika među kojima i mostarski Bošnjaci i Hrvati.

Prethodni članakZdravko Čolić objavio novu pjesmu, Merlin pisao tekst i muziku (video)
Naredni članakOtvorena nova istraga: Tužilaštvo ispituje gdje je Sara?