Radončić: Loš dan za nas, velika radost za Dodika

Propao je još jedan pokušaj da se hrvatska i bošnjačka strana u FBiH dogovore o izmjenama Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini.

Nakon sastanka u zgradi Delegacije EU novinarima se obratio predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić.

On je zahvalio medijatorima Angelini Ajhorst, visokoj zvaničnici Brisela, i ambasadoru SAD u BiH Majklu Marfiju na izuzetnoj energiji koju su uložili u pomaganje da se dođe do rješenja.

FOTO: MARIANA ĐURIĆ/RAS SRBIJA

Na novinarsko pitanje šta će se dogoditi nakon što su pregovori propali, Radončić je odgovorio:

– Ovo je loš dan za nas u Federaciji BiH, a velika radost za Milorada Dodika. Posljedice propalih pregovora će se, vjerovatno, osjetiti za 2, 4 ili 6 mjeseci, kada se budu održavali izbori, ali to ne znači da se neko treba bojati rata ili bilo kakve vojne eskalacije, već se radi o tome da će sigurno porasti političke tenzije, koje su i sada svakako velike – rekao je Radončić, prenosi Avaz.

Iako su napravljeni veliki pomaci u približavanju stavova oko zaustavljanja blokada u Federaciji BiH i funkcionisanju Doma naroda te na još nekoliko veoma važnih pitanja, konačnog dogovora nema.

Na novinarsko pitanje hoće li se izbori održati i hoće li biti blokirani, Radončić je odgovorio:

– Izbori se trebaju održati, a hoće li HDZ i HNS iste bojkotovati ili opstruisati, treba pitati gospodina Čovića, a ja vjerujem da će izbora biti i da ih treba biti – zaključio je Radončić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Bakir Izetbegović, lider SDA je bez izjave za novinare napustio sastanak, dok je Dragan Čović, lider HDZ kazao da mu je žao zbog ishoda pregovora jer je time “najviše izgubila BiH”.

On je takođe rekao da je pet od šest stranaka prihvatalo prijedloge koji su bili na stolu, dok o samim prijedlozima nije detaljisao, prenosi Kliks.

Prethodni članakPROPALI PREGOVORI O IZBORNOM ZAKONU: Ambasador SAD u BiH: Nažalost, SDA i HDZ međusobno razumijevanje nisu mogli provesti u dogovor
Naredni članak“Nema uslova za održavanje izbora” Čović se oglasio nakon neuspjelih pregovora stranaka iz FBiH oko Izbornog zakona