Radanović: U Livnu se tradicionalno promoviše ustaška ideologija

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović izjavio je da se u Livnu od dolaska na vlast HDZ-a 1990-ih godina prošlog vijeka tradicionalno promoviše ustaška ideologija i njeguje uspomena na NDH, tako da uopšte ne izneneđuju uvredljivi grafiti upućeni srpskom narodu na dječijem igralištu u ovom gradu.

Radanović je Srni rekao da u Livu i danas određeni broj ulica nosi nazve kao što je “Domobranska”.

– Hrvati iz Livna i njegove okoline su u Drugom svjetskom ratu bili izrazito aktivni u ustaškom pokretu. Moje mišljenje je da ljudi i djeca koja danas stasavaju u Livnu, odrastaju pod jednom ozbiljnom i od roditelja nametnutom tezom da su ustaše dobri momci, a Srbi, pravoslavci i svi ostali antifašisti su negativci. To je narativ opšteprihvaćen u tim krajevima – naveo je Radanović.

Prema njegovim riječima, za Hrvate iz Livna i većine hercegovačkih mjesta sa hrvatskom većinom, Ante Pavelić je pozitivac, a oslobođenje grada krajem Drugog svjetskog rata doživljavaju kao okupaciju.

Radanović je podsjetio da je i ustaška emigracija iz Livna bila veoma aktivna, te da su čim je HDZ došao na vlast počeli da se vraćaju.

Na dječijem igralištu u centru Livna ispisani su grafiti “Ubi Srbina” i nacistički simbol kukasti krst.

Prethodni članakDodik: Imovina pripada entitetima; Granica postoji i u katastru
Naredni članakVišković: U Ustavu jasno definisano da imovina pripada entitetima; Ambasada SAD da se ne miješa