Radanović: Sud BiH – pravno mučilište za Srbe

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović ocijenio je kao zabrinjavajuće odbijanje Suda BiH da potvrdi optužnicu protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Јošanici kod Foče 1992. godine, čime je ova pravosudna ustanova potvrdila da je “pravno mučilište za Srbe”.

Radanović je rekao da je posebno zabrinjavajuća činjenica da je Sud BiH za ubistvo više od 60 Srba, među kojima je više od 30 žena i djece, u obrazloženju naveo da je riječ o “legitimnom vojnom cilju”.

– Sve ono što smo smatrali da se ne može desiti, ipak se dešava. Sud da tek tako kaže da je ubiti više od 30 žena i djece “vojni cilj” i da ne uđe u meritum da se sudi!? U Sudu su sami vidjeli da optužnica nije adekvatna i odbili suđenje – naveo je Radanović.

Prema njegovim riječima, to govori da taj Sud ne vidi dalje od te njihove zgrade u Sarajevu, koja je bila logor u kojem su mučeni Srbi od 1992. do 1995. godine, a sada postala pravno mučilište za Srbe.

– Ništa iz te zgrade za Srbe normalno nije izašlo – konstatovao je Radanović.

Sud BiH odbio je juče optužnicu protiv 13 pripadnika takozvane Armije BiH za ratni zločin nad 56 srpskih civila u Јošanici kod Foče 1992. godine, potvrđeno je Srni u Tužilaštvu BiH.

Iz Tužilaštva su naveli da će se žaliti na ovu odluku Suda koji im je za to odredio rok od 24 časa.

U Јošanici je ubijeno 56 civila srpske nacionalnosti, ranjeno oko 10 žrtava, a kuće, imovina, poljoprivredni i pomoćni objekti zapaljeni su i uništeni.

– Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi, izvršen je na nebranjeno selo naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece, najstarija žrtva bio je starac od 88 godina, a najmlađa žrtva bila je djevojčica od dvije godine – saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Neke od žrtava su mučene i ubijene na izuzetno svirep način.

Prethodni članakZRINJSKI POZVAO NAVIJAČE DA GLASAJU – Kožulj u konkurenciji za igrača kola i najljepši pogodak
Naredni članakNaprava sa tajmerom eksplodirala ispred Bolnice u Trebinju