Rača: Susret delegacija Srpske i Srbije – Most koji nikada neće razdvojiti bratski narod

Na graničnom prelazu Rača srdačan susret delegacija Republike Srpske i Srbije. Uoči Svesrpskog sabora na graničnom prelazu Rača premijer Srbije Miloš Vučević i predsjednik Narodne Skupštine Ana Brnabić dočekali su srpskog člana Predsjedništva BiH Željku Cvijanović, predsjednika NSRS Nenada Stevandića i predsjednika vlada Radovana Viškovića.

Dočekani su uz tradicionalne srpske običaje, pogaču i so.

Delegacija Srpske i Srbije obišla je radove na mostu i dionicu auto-puta od Kuzmina do Rače koju gradi i finansira Srbija. Tako će auto-putem Beograd – Kuzmin – Rača, Republika Srpske i Srbija biti spojene auto-putem.

Ponosni smo svaki put kad vidimo da Srbija bilježi velike uspjehe, a znamo i da je to uvijek uspjeh Republike Srpske, izjavila je srpski član Predsjendištva BiH Željka Cvijanović.

Cvijanović je naglasila da “upravo ovaj početak našeg saborovanja obilježimo zajedno obilazeći gradilišta i most, kao i auto-put koji treba da nas spaja, kao što nas i sve drugo spaja u svim oblastima”.

Auto-put je veliki projekat i za Srbiju i Republiku Srpsku, ali i BiH, rekao je Miloš Vučević, premijer Srbije.

 

– Ovo će prije svega olakašati život građanima – naglasio je Vučević.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je most preko rijeke Save na Rači zaista impozantan građevinski objekat.

– I ovo je ono o čemu smo se dogovarali sve ove godine. Јa sam više nego ponosan na ovaj projekat. Ovo je na neki način ona naša životna, istorijska želja da Banjaluku i Beograd povežemo auto-putem – rekao je Višković.

Ranije je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da će sutrašnji Svesrpski sabor u Beogradu biti velika manifestacija na kojoj se želi pokazati jedinstvo i poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma. Najavio je donošenje važnih odluka, a među njima je i odluka o izgradnji memorijalnih centara u Beogradu i Donjoj Gradini.

 

On je istakao da će biti riječi o ekonomskoj saradnji – Srbija će uplatiti 10 miliona evra za put Bijeljina-Sremska Rača, za koji je već preuzela obavezu na sebe da ga izgradi.

 

– Želimo da pokažemo jedinstvo u opredeljenju da ne krijemo pripadnost istom narodu, očuvanju našeg pisma, tradicije, kulture, daljem ekonomskom političkom povezivanju – naglasio je Vučić.

Uoči Svesrpskog sabora koji se održava sutra u Beogradu, gdje će biti potvrđeno jedinstvo srpskog naroda, danas se održavaju brojni sastanci zvaničnika Srpske i Srbije.

Večeras u Beogradu će biti održan sastanak premijera Viškovića i Vučevića, kojem će prisustvovati i potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vulin.

Ministri u Vladi Srpske posjetiće ministre Srbije sa kojima će potpisati brojne memorandume.

Prethodni članakCvijanović: Ponosna sam na bratstvo i zajedničke veze Srpske i Srbije
Naredni članakRadanović: Održavanje Svesrpskog sabora u Beogradu ući će u istoriju