Putin upozorio Nijemce: Što dalje od Šredera, to bliže veličanju nacista

Predsjednik Rusije Vladimir Putin upozorio je Njemačku na opasnost od zbližavanja sa onima koji pravdavaju nacizam.

– Što se tiče bivšeg kancelara Njemačke, gospodina Šredera, rekli ste da ga negde sklanjaju, negde pokušavaju da ga premjeste. Znate, nedavno smo vidjeli ružan čin u kanadskom parlamentu, gdje su aplaudirali nacisti. Stoga želim da kažem – što dalje od Šredera, to bliže Antonu Rotu, šefu kanadskog parlamenta koji simpatiše naciste. I da bi me čuli ljudi u Njemačkoj, pokušaću da ovo kažem na njemačkom – rekao je Putin za televiziju Rusija 24, ponavljajući izjavu na njemačkom.

Putin je poručio da u Njemačkoj ima mnogo pristojnih ljudi.

– I siguran sam da će mnogi ovo čuti – rekao je Putin.

Ranije je njemački portal Bild javio da je bivši njemački kancelar Gerhard Šreder sjedio odvojeno od aktuelnog kancelara Olafa Šolca i predsjednika Njemačke Franka-Valtera Štajnmajera na svečanosti održanoj u čast 33. godišnjice ujedinjenja Njemačke u Hamburgu.

Šredera u Njemačkoj poslije početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini oštro kritikuju zbog održavanja kontakata sa Rusijom. Njemu su već oduzete neke od privilegija koje mu pripadaju kao bivšem kancelaru, a pokušali su čak i da ga izbace iz Socijaldemokratske partije Nemačke, što nije uspjelo.

Na sjednici parlamenta Kanade je u čast posjete ukrajinskog predsednika Vodolimira Zelenskog 22. septembra, između ostalih, prisutan bio i 98-godišnji Јaroslav Hunka, koga je predsjedavajući Donjeg doma parlamenta uz aplauz predstavio kao “borca za nezavisnost Ukrajine od Rusa tokom Drugog svjetskog rata”.

Ispostavilo se da je Hunka bivši pripadnik dobrovoljačke divizije “Galicija” SS trupa, u kojoj su bili ukrajinski neonacisti i koja ne samo da se borila protiv Crvene armije, već je bila poznata i po zvjerstvima nad Јevrejima, Poljacima, Bjelorusima i Slovacima.

Prethodni članakŠpanska policija uhapsila hrvatskog državljanina sa 30 kilograma heroina
Naredni članakPUKAO DOGOVOR OKO FORMIRANJA VLASTI U HNK?