Prvi put na čelu Meksika žena – Klaudija Šejnbaum

Klaudija Šejnbaum koja je bila kandidat vladajuće stranke Morena pobijedila je na izborima za predsjednika Meksika, saopštio je danas meksički Nacionalni izborni institut (INE) na osnovu reprezentativnog uzorka glasova, a prenosi Rojters.

Tako će Meksiko dobiti prvu ženu predsjednika.

Šejnbaum je kao bivša gradonačelnica Meksiko Sitija najavila da će nastaviti politiku bivšeg predsjednika Andresa Manuela Lopeza Obradora, populiste koji je proširio socijalne programe, ali nije uspio da suzbije nasilje meksičkih kartela, navodi AP.

Glavni rival Šejnbaum bila je bivša senatorka iz Stranke nacionalne akcije Čočitle Galvez.

Istovremeno, predsjednik meksičke vladajuće stranke Morena Mario Delgado izjavio je da je ta stranka na jučerašnjim parlamentarnim izborima osvojila apsolutnu većinu poslaničkih mjesta u parlamentu.

Morena, međutim, neće moći samostalno da izglasa ustavne izmjene koje je najavljivala, pošto je za to potrebna dvotrećinska većina, prenosi Rojters.

Glavna pitanja u predizbornoj kampanji bila su nasilje kartela i ekonomija, koja je za vrijeme Obradora održavala rast BDP-a od 1 odsto na godišnjem nivou.

Predizbornu kampanju su obilježili napadi u kojima je ubijeno više lokalnih kandidata, a jučerašnje izbore obilježilo je i nasilje u gradu Kojomeapan u saveznoj državi Puebla, gdje je ubijena jedna osoba.

Prethodni članakPoginuo 21-godišnjak pri slijetanju automobila na putu za Blidinje
Naredni članakU Indiji više od 50 ljudi umrlo zbog vrućina u prethodna tri dana