Protestna šetnja budžetskih korisnika u Mostaru: “Zadnji sistematski pregledi su bili 2019. godine”

Predstavnici sindikata obrazovanja, državnih službenika i namještenika, te policije iz Hercegovačko-neretvanskog kantona održali su u danas protestnu šetnju u centru Mostara, na jugu Bosne i Hercegovine.

Od Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona traže povećanje plata, isplatu jednokratne pomoći u okviru borbe protiv inflatornih udara, isplatu pravosnažnih sudskih presuda koje su članovi sindikata dobili po tužbama za višegodišnje kršenje radnih prava, kao i raspisivanje konkursa na neodređeno za one zaposlene koji su zaposleni na određeni rok.

Veliki broj ljudi okupio se na lokaciji u Mostaru odakle je krenula kolona ka zgradi vlade HNK. Najavljen je dolazak 1.500 građana, a građani Tuzle su također rekli podržati kolege na protestu. Uprkos pritisku kojem su, kako tvrde sindikalisti, izloženi članovi koordinacije do protesta ipak je došlo.

“Ne znam da se u 21. stoljeću vrši pritisak na djelatnike na njihovo zakonsko pravo da iskažu nezadovoljstvo. Došli smo da iskažemo nezadovoljstvo spram ove vlade”, kazao je Goran Miličević, predsjednik sindikata učitelja.

Miličević kaže da ih vlada od početka mandata ne poziva na razgovore, ističući “da nema vlade u Federaciji koja nije povećala plate u obrazovanju ili isplatila jednokratne pomoći”.

“Ova vlada nas je u 100 dana svoga rada uspjela dva puta izvesti na ulice. Mogu nas turustičke zajednice uvrstiti u program kao atrakciju kako nas ova vlada omalovažava”, naglasio je on.

Miličević je predstavnik ispred djelatnika obrazovanja. Djelatnici i osnovnog i srednjeg obrazovanja primaju male plate, a standard djelatnosti obrazovanja je sve niži. Pojašnjava da čak dvije plate ne mogu pokriti troškove potrošačke korpe.

“Imaju novca sebi povećati plate, a za druge djelatnike nema namjeru povećavati standard”, dodaje.

Pored povećanja plata u prosvjetnoj djelatnosti, radnici potražuju i druge zahtjeve: jedini su kanton u Federaciji gdje radnici nemaju nikakve mogućnosti napredovanja, radnici više od 12 godina čekaju na isplate na pravomoćnih sudskih presuda, loši su pedagoški standardni, a zadnji sistematski pregledi su bili 2019. godine.

Sa starom vladom su uspjeli dogovoriti 2% povećanje plate, međutim, sa novom vladom nisu mogli dogovoriti povećanje plate. Iako su već dva puta izlazili na ulice, ističu da na ovome neće stati. Očekuju da će ih pozvati na razgovor nakon protestne šetnje, a podršku su dobili od mnogih kolega iz Federacije.

“Bez zadovoljnog nastavnika nema ni dobrog obrazovanja. Oni zapravo i ne znaju koliko je obrazovanje bitno”, rekao je za kraj Miličević i dodao: “da se proteklih godina novac davao onom kome treba, mi bismo bili razvijena država”.

Prethodni članakLiga šampiona: Na programu dva meča osmine finala
Naredni članakOručević odgovorio na Čovićevu izjavu da je Stari most “njegov”: Vjerovatno je onaj Praljkov srušeni Stari most njegov