Proglašena pripravnost za rat: Hamas ispalio više od 5.000 raketa na Izrael

– Izraelska vojska je saopštila da je pokrenula vazdušne udare na pojas Gaze, dva sata nakon što je Hamas sa te teritorije izveo iznenadni raketni napad na Izrael.

Ministar odbrane Joav Galan proglasio je mobilizaciju rezervista, nakon iznenadnog napada Hamasa na Izrael, saopšteno je iz njegovog kabineta.

Broj rezervista koji će biti pozvani zavisiće od potreba vojske, prenosi “Tajms of Izrael”.

Postoji veliki broj žrtava nakon što su se teroristi Hamasa nakon raketnog napada infiltrirali u grad Sderot na jugu zemlje, prenosi izraelski portal.

Nije poznato  koliko se terorista infiltriralo u zemlju, a sukobi su u toku.

Izraelski mediji su ranije izvestili da su naoružani napadači otvorili vatru na prolaznike u Sderotu, a snimci koji kruže društvenim mrežama navodno pokazuju sukobe u gradu i na ulicama.

Hamas je ranije preuzeo odgovornost za raketni napad koji je izveden jutros na južni i centralni Izrael iz Pojasa Gaze, u kome najmanje jedna raketa direktno pogodila zgradu u području Gederota, gdje je poginula žena, a više osoba povrijeđeno.

Mohamed Deif, visoki vojni komandant Hamasa, najavio je početak operacije u prenosu na Hamasovim medijima, pozivajući sve Palestince da se bore, prenosi Rojters.

“Ovo je dan najveće borbe i posljednji dan okupacije”, rekao je Deif i dodao da je lansirano 5.000 raketa.

Izrelska vojska je proglasila pripravnost za rat i optužila palestinski Hamas, koji ima vlast u Pojasu Gaze, za ovaj napad.

Vojska je saopštila da će Hamas “snositi posljedice i odgovornost za događaje“.

Stanovništvo u ugroženim područjima pozvano je da ostane u svojim domovima, a otvorena su skloništa širom zemlje, prenosi “Džeruzalem post”.

Vojska je saopštila da načelnik štaba od jutros vrši procjenu situacije i odobrava planove za nastavak operacija.

Do 8 sati jutros zdravstvena služba Magen David Adom (MDA) je prijavila da je do sada zbrinula 16 ljudi širom zemlje, uključujući dvoje koji su u kritičnom stanju.

Rakete su pale na više gradova i naselja, saopštila je vojska.

U Tel Avivu, prema prvim izveštajima izraelskih medija došlo je do direktnog udara u kuću. Prijavljen je direktan pogodak na zgradu u Aškelonu. U gradu se zapalilo i više desetina vozila.

Prethodni članakKokain čuvali ispod novogodišnje jelke: Zvicer s prljavim policajcima prodavao drogu, u sve umiješan i POZNATI POLITIČAR
Naredni članakTuga u Zoo vrtu na Paliću: Uginula lavica Kiki