Primorac: Promjena tokova u evropskom vazdušnom saobraćaju bez većih posljedica na BiH

Odluka mnogih aviokompanija da zaobilaze nebo iznad Bjelorusije nakon incidenta s prisilnim prizemljenjem jednog aviona na aerodrom u Minsku, osjetno će uticati na promjenu mreže, odnosno tokova zračnog saobraćaja u Evropi, ističe direktor Agencije za pružanje usluga u vazdušnoj plovidbi BiH (BHANSA) Davorin Primorac.

Među prvim aviokompanijama koje su donijele tu odluku je Air France, ali i njena područnica Air France KLM iz Nizozemske. Identično je postupio i finski avioprevoznik Finnair, kao i Lufthansa, skandinavski SAS te još neke aviokompanije.

-Tek će se vidjeti ko je dobio a ko izgubio zbog toga. Mislim na različite države i njihove vazudušne prostore. Negdje će biti manje saobraćaja, a negdje će on biti pojačan. Teško je sad procijeniti, ali ubrzo će biti poznato koje će preferencije aviokompanije imati, navodi Primorac.

On podsjeća da je ovo samo još jedna kriza na koju ne možemo uticati, a koja ima veliki značaj za aviokompanije i pružaoce usluga u vazdušnoj plovidbi. Navodi kao primjer nedavne sukobe između Izraela i Gaze, kao i sukobe u Ukrajini, gdje je još od obaranja putničkog aviona raketom zatvoren dio vazdušnog prostora.

-Prema trenutno dostupnim informacijama i podacima o saobraćaju, naša je procjena da ove trenutne promjene u vazdišnim koridorima i preletima neće značajnije uticati na intenzitet vazdušnog saobraćaja iznad BiH. Zanemariv je broj letova koji idu preko zračnog prostora BiH, a da su im polazne ili krajnje destinacije u Bjelorusiji. Takođe i broj letova koji idu preko BiH prema i od Rusije, tek dva posto od ukupnog broja letova. To spominjem zbog najave da bi mogli biti zabranjeni neki letovi evropskih prijevoznika prema Rusiji zbog ove situacije, pojašnjava direktor BHANSA-e.

Po njegovim riječima, glavni tokovi saobraćaja preko BiH najčešće idu od zemalja zapadne Evrope prema Grčkoj i Turskoj. Taj saobraćaj je preko 80% od ukupnog saobraćaja koji nadzire BHANSA, a na isti neće uticati situacija u Bjelorusiji.

fena

Prethodni članakKONAČNO: VLADA HNK U SRIJEDU O KONSTITUTIVNOSTI SRBA
Naredni članakNovi gradonačelnici u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku