Prijatelji i saborci opraštaju se od pukovnika Lalovića dirljivim riječima

Brojni prijatelji i saborci opraštaju se dirljivim riječima od pukovnika Milenka Lalovića, ratnog komandanta Prvog bataljona Mostarske brigade, Trećeg bataljona Nevesinjske brigade i Druge lake brigade Vojske Republike Srpske koji je iznenada preminuo u Beogradu u 63. godini.

Lalović je bio učesnik najvećih bitaka u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a njegova uloga se posebno istakla u prvoj Mitrovdanskoj bici i ofanzivi na Drugu laku brigadu kada je pala Bijela.

Pukovnik Zoran Janjić, jedan od ranih komandanata u Nevesinjskoj brigadi izjavio je za Top Portal da je otišao veliki čovjek i borac i da je Lalovića ubila nepravda prema srpskim borcima i Republici Srpskoj.

”Posebno su ga pogodila hapšenja naših saboraca u Nevesinju, jer je smatrao to kao veliku nepravdu. Smatrao je da su nepravedno optuženi. To je ostavilo negativan trag na njemu i možda mu je to pomoglo i da ga srce izda. Nepravda ga je teško pogađala. Jako ga je pogađalo i sve ovo što se zadnjih dana dešava sa Republikom Srpskom”, kaže pukovnik Janjić.

”Naš Zavrata, među prvima je bivao kada su naš narod i ratno vreme trebali i tragali za  hrabrima! A na svim potonjim susretima i druženjima nije bilo Hercegovca koji je otvorenije i neposrednije emitovao prijateljske impulse, srdačnost, dobre namere, a sve sa svešću da su to odlike koje obavezuju pravog Srbina i Hercegovca ! Vječnaja pamjat nezaboravnom Zavrati, a porodici iskreno saučešće”, poručio je Milan Bjelogrlić u ime Udruženje Hercegovaca Zrenjanin.

”Kada smo između dve čuvene Mitrovdanske bitke obilazili nevesinjsko ratište, tj.razmeđe civilizacija, od mnogih časnih ljudi koje sam tada sreo, najsnažniji i najupečatljiviji utisak na mene je ostavio naš Brat i Prijatelj Milenko Lalović Zavrata. Kako tada, tako i narednih skoro 30 godina je vazda znao šta mu je činiti, posebno kada je narodu kome je bez ostatka pripadao, bilo teško, kada je vodio i vodi velike bitke na različitim poljima ljudskog bitisanja. Vječni pomen legendarnom ratniku, komandantu,  intelektualcu, prijatelju, jednom rečju velikom Čoveku i najboljem izdanku srpskog roda”, naveo je  Milan Zečar.

Pjesnik Mišo Đurić oprostio se od Lalovića stihovima koje prenosimo.

MILENKU LALOVIĆU ZAVRATI

 

Nadimak mu sve govori

Kakav čovjek on bijaše

Proslavljeni borac to je

Herceg zemlje srpske naše

 

I gusle su opjevale

Zar to nije čast velika

Nevesinjske vitezove

Pored ovog pukovnika

 

Mirno spavaj ljudska silo

Pored svojih slavnih brata

Zahumskije slobodara

I Gušića komandanta

 

Kraj grobova vaših straža

I to mrtva vječno stoji

Zbogom, zbogom brate Lale

Hercegovci ljuti tvoji

 

Prethodni članakZoran Milanović danas stiže u posjetu BiH
Naredni članakZBOG BEZBJEDNOSNIH RAZLOGA: Milanović otkazao posjetu BiH