PREMINUO KOMANDANT BATALJONA U MOSTARSKOJ I NEVESINJSKOJ BRIGADI MILENKO LALOVIĆ: UBILA GA NEPRAVDA

U Beogradu je sinoć iznenada preminuo pukovnik Milenko Lalović, ratni komandant Prvog bataljona Mostarske brigade, komandant Trećeg bataljona Nevesinjske brigade i  Druge lake brigade Vojske Republike Srpske.

Lalović je bio učesnik najvećih bitaka u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a njegova uloga se posebno istakla u prvoj Mitrovdanskoj bici i ofanzivi na Drugu laku brigadu kada je pala Bijela.

Pukovnik Zoran Janjić, jedan od ranih komandanata u Nevesinjskoj brigadi izjavio je za Top Portal da je otišao veliki čovjek i borac i da je Lalovića ubila nepravda prema srpskim borcima i Republici Srpskoj.

”Posebno su ga pogodila hapšenja naših saboraca u Nevesinju, jer je smatrao to kao veliku nepravdu. Smatrao je da su nepravedno optuženi. To je ostavilo negativan trag na njemu i možda mu je to pomoglo i da ga srce izda. Nepravda ga je teško pogađala. Jako ga je pogađalo i sve ovo što se zadnjih dana dešava sa Republikom Srpskom”, kaže pukovnik Janjić.

Zoran Janjić 

Milenko Lalović rođen je u  Kalinoviku 1958. godine. Završio je Srednju vojnu školu pješadije u Sarajevu i kao odličan đak dobio mogućnost da ide na Vojnu akademiju.  Završio je akademiju 1980. godine i počeo da radi kao komandir voda na Vojnoj akademiji gdje su ga zadržali  da bude vaspitač mlađim generacijama. Najviše vremena u mirnodopskom dijelu je proveo na Vojnoj akademiji.

Janjić se prisjeća da je Lalović u Hercegovinu došao 17. maja 1992. godine, u Hercegovački korpus i dobio raspored u 10. motorizovanu  – Mostarsku brigadu gdje je postavljen na dužnost komandanta Prvog batoljana Mostarske brigade.

”Kada se Mostarska brigada povukla u rejon Busak -Vranjevići i 15. juna 1992. godine formirana Nevesinjska brigada od  10. Mostarske i  13. Nevesinjske, Lalovićev bataljon je postao Treći bataljon Nevesinjske brigade. Bio je na položaju na glavnom pravcu napada neprijateljskih snaga u rejonu Buska. Njegov bataljon je bio na odbrani toga pravca i imao je položaj desno od toga puta na Ravnicama i lijevo na Gnjilom brdu gdje je graničio sa četvrtim bataljonom na Vranjevićima”, kaže Janjić.

Dodaje da je Lalović na nevesinjsko- mostarskom ratištu bio do 1994. godine kada prelazi za komandanta Druge lake brigade i na tom položaju na Borcima ostaje do kraja rata. Nakon rata vratio se porodici u Beograd i radio u General-štabu vojske Srbije do penzionisanja 2009. godine.

”On je ostao zapamćen po nadimku Lale Zavrata, jer je čitav rat nosio crnogorsko-hercegovačku kapu ‘zavratu’ kao identitetski simbol Srba.  Druga karakteristika po kome ga je pamtio narod i vojska je to što je bio omiljen oficir. Svi su ga voljeli i cijenili, rado su ga prizivali u društvo. Upravo sam razgovarao sa jednim našim kolegom kojem je Lalović bio komandir na Vojnoj akademiji i on se sjeća da je bio sjajan čovjek i oficir i da su ga svi voljeli”, navodi Lalović.

Prošao je najteže periode kroz koje je prošla Mostarska i Nevesinjska brigada.

”Bio je u najvećim bitkama, prvoj Mitrovdanskoj bici, zatim ofanzivi na Drugu laku brigadu kada je pala Bijela. Nakon Dejtona cijeli položaj koji je držao morao je da napusti i preda u ruke muslimanskih snaga.  Doživio je poraz u miru, a ne u ratu. Odlikovala ga je velika hrabrost i predanost odbrani Republike Srpske, tome je bio predan do kraja”, naglašava komandant Janjić.

Komandant bataljona u Nevesinjskoj brigadi Dragomir Bakoč sjeća se Lalovića kao profesionalca i sposobnog oficira. ”Imali smo korektne i profesionalne ljudske odnose. Bila je dobra saradnja između naših bataljona. Uvijek smo se mogli osloniti na njega i njegovu jedinicu. Znao je da se postavi kao komandant, svakoga je razumijevao i bio korektan u saradnji”, kaže Bakoč.

Sahrana će biti obavljena na Bežanijskom groblju, u srijedu 22. decembra.

 

 

 

 

 

 

Prethodni članakDodik: Srpskoj ne daju da bude uspješna, a BiH je nemoguća država
Naredni članakNAKON SPEKTAKULARNOG HAPŠENJA: Osam bivši pripadnika Vojske RS pušteno na slobodu