Presudna sedmica za Ukrajinu?

Graves of civilians killed during Ukraine-Russia conflict are seen next to apartment buildings in the southern port city of Mariupol, Ukraine April 10, 2022. REUTERS/Alexander Ermochenko TPX IMAGES OF THE DAY

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski upozorio je svoje sunarodnike da će naredna sedmica biti presudna u ovom ratu.

„Ruske trupe će početi još veće operacije na istoku naše države“, rekao je Zelenski u redovnom noćnom obraćanju.

„Mogu da upotrebe još više raketa protiv nas, još više bombi, ali mi se spremamo za njihovo djelovanje, mi ćemo odgovoriti”, rekao je Zelenski.

Odbacio je ruske tvrdnje da su civilne žrtve širom Ukrajine rezultat vojnih udara ukrajinskih snaga, nazivajući ih znakom ruske slabosti. On je optužio Rusiju da pokušava da izbjegne odgovornost za ratne zločine.

“Kada ljudi nemaju hrabrost da priznaju svoje greške, da se izvine, prilagode realnosti i nauče, pretvaraju se u čudovišta. I kada svijet to zanemaruje, čudovišta odluče da svijet mora da se prilagodi njima. Ukrajina će sve to zaustaviti”, rekao je Zelenski.

“Doći će dan kada će morati da priznaju sve, da prihvate istinu”, rekao je on.

On je ponovo pozvao zapadne zemlje, prije svega Njemačku, da pruže više pomoći Ukrajini. Rekao je da s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom, s kojim se sastao juče, razgovarao o tome kako ojačati sankcije protiv Rusije i natjerati je da traži mir.

“Drago mi je da primijetim da je njemački stav nedavno promijenio u prilog Ukrajine. Smatram to apsolutno logičnim”, rekao je Zelenski.

Prethodni članakNarodna skupština Republike Srpske o pet odluka Predsjedništva BiH
Naredni članakBenzinske pumpe kažnjene sa milion maraka