Narodna skupština Republike Srpske o pet odluka Predsjedništva BiH

Saradnja CiK-a sa OEBS-om i Državnom izbornom kancelarijom Mađarske, kao i učešće BiH u međunarodnim istraživanjima o obrazovanju – tačke su o kojima će sutra raspravljati narodni poslanici na posebnoj sjednici parlamenta Srpske.

To je pet odluka Predsjedništva BiH koje su usvojene bez konsenzusa. Posebnu sjednicu zatražio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva, jer smatra da su odluke veoma štetne po vitalne interese Republike Srpske. Istog je stava i Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u parlamentu Srpske.

“Danas se Milorad Dodik, koji se suočava sa dva zapravo bošnjačka člana Predsjedništva prinuđen da štiti interese RS na ovaj način. Ja moram reći da na prošloj sjednici po prvi put se desilo da srpski član Predsjedništva nije dobio dotrećinsku podršku u Skupštini u istoriji i već se vidi da je to ohrabilo Komšića i Džaferovića”, kaže Mazalica.

Hoće li PDP-ovi poslanici učestvovati na posebnoj sjednici – Jelena Trivić, poslanik PDP nije mogla sa stoodstotnom sigurnošću odgovoriti. U PDP-u kažu da će se njihovi poslanici tek sutra na sjednici kluba o svemu dogovoriti.

“Mislim da ćemo učestvovati, ali ne mogu sad ništa da vam govorim. to ćemo zauzeti sutra na klubu. Mislim da se ovaj institut potezanja vitalnog entitetskog interesa zloupotrebljava i troši”, rekla je Trivićeva.

“Mi smo u proteklom mandatu imali Mladena Ivanića kao srpskog člana Predsjedništva. Međutim, sa njim je bio Dragan Čović, hrvatski član predsjedništva, koji je u pravilu glasao kao Mladen Ivanić. Mi mislimo da je bilo nekoliko pitanja na koja je Mladen Ivanić trebao uložiti veto i trebao donijeti u Narodnu skupštinu”, rekao je Mazalica.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a ni SNSD se na bilo koji način ne igraju zaštitom vitalnog interesa Republike Srpske, ranije je rekao  savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Radovan Kovačević.

Za nas je jako bitno, kaže Kovačević,  što svaki put, kada bilo kome u BiH padne na pamet da preglasava Srbe i Republiku Srpsku, Dodik neće oklijevati da iskoristi mehanizme koji su omogućeni Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH.

Prethodni članakKaramatić: Hrvati imaju mogućnost da unutar FBiH naprave Donjeck i Lugansk
Naredni članakPresudna sedmica za Ukrajinu?