PREMINUO MLADIĆ OD 30 GODINA Dr Stokić: Na intenzivnoj njezi izključivo nevakcinisani

Na liječenju od kovida u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu najviše je pacijenata od četvrte do šeste decenije života, a oni koji su u jedinicama intezivne njege su isključivo nevakcinisani, izjavila je danas direktorka Centra Edita Stokić.

Kako je istakla, posljednjih nedjelja i dana broj pacijenata koji su zatražili pomoć zbog kovida je povećan, a veći je i broj onih koji se hospitalizuju.

– U KC Vojvodine trenutno su na liječenju 86 kovid pacijenta, a 13 se nalazi na mehaničkoj ventilaciji, što nas je natjeralo da obezbijedimo dodatne kapacitete, i sada imamo tri jedinice intezivne nege i tri poluiintezivne – rekla je Stokićeva za RTS.

Prema njenim riječima, trenutno je među hospitalizovanim najviše pacijenata koji se nalaze u dobi između četvrte i šeste decenije života, a ima i slučajevae da je više članova iste porodice na bolničkom liječenju.

– Na liječenju je jedna pacijentkinja koja je bila intubirana, a sada se liječi bez respiratora dok je istovremeno i njen muž na poluintezivnoj nezi. Imamo i dvije trudnice na liječenju. Grubo rečeno, najveći broj pacijenata je nevakcinisan ili je primio samo jednu dozu. Ni jedan pacijent koji je na intezivnoj njezi nije vakcinisan – istakla je Stokićeva.

Ponovila je da je vakcinacija jedina mjera prevencije širenja bolesti.

– Moramo shvatiti da je vakcinacija jedina mjera sprečavanje obolevanja i širenja infekcije kovid 19 i to je jedina mjera koja može da prekine epidemiju – navela je ona.

Upozorava da je među oboljelima sve više mladih i sa težom kliničkom slikom.

– Preminuo nam je mladić u ranim tridesetim godinama koji nije imao druge komorbiditete i nije bio vakcinisan – rekla je Stokićeva.

Prethodni članakMNOGI ODLAZE ISCIJELJENI Patrijarh Porfirije služio liturgiju u manastiru Lepavina
Naredni članakPismo očajne žene “U braku smo 20 godina, skoro toliko traje i TAJNA MOG SUPRUGA, osjećam se posramljeno”