Preminula Snježana Mulić Softić, novinarka i urednica

SARAJEVO – Preminula je Snježana Mulić Softić, urednica i novinarka Al Jazeere Balkans.

Porodica je potvrdila da je izgubila borbu s teškom bolešću, javila je agencija Anadolija.

Mulić Softić je tokom karijere bila novinarka, urednica, književnica i dokumentaristica, a ostavila je dubok trag u medijskim kućama u kojima je radila.

Rođena je u Sarajevu 14. septembra 1962. godine gdje je završila osnovno, srednje i visoko obrazovanje, a već u 1980-im, kad je Sarajevo proživljavalo najsvjetlije trenutke svoga postojanja, postaje novinarka. U svom gradu ostaje i tokom opsade, u najtežim danima, ne odustajući ni tada od novinarskog poziva i pisane riječi.

Tokom karijere bila je novinarka i urednica magazina BH Dani i Slobodna Bosna, radila je na televiziji Hayat, a posljednjih 12 godina kao novinarka i urednica na portalu Al Jazeere Balkans. Kolumne je objavljivala i u više domaćih i stranih medija.

Autor je nagrađene zbirke priča Sanduk po mjeri i romana Povratak. Njene priče uvrštene su u nekoliko antologija bosanskohercegovačke proze. Bila je članica PEN centra BiH.

Dobitnica je Novinarske nagrade “Srđan Aleksić”, koja se dodjeljuje za profesionalno i kontinuirano izvještavanje o marginaliziranim i ranjivim grupama u bosanskohercegovačkom društvu te razvoj društveno-odgovornog novinarstva. Nagrađena je i za najbolju priču o Srebrenici, dobila je i druge nagrade, bila je i društveno angažovana, a Društvo za ugrožene narode je 2006. godine nominiralo za Nobelovu nagradu za mir, u okviru projekta “1000 Peace Women”.

Prethodni članak„Mostarski tamburaši“ održali nezaboravan koncert u okviru „Mostarskog ljeta“
Naredni članakJelena Rozga zaplakala u Mostaru (video)