Premiju osiguranja osiguranici ZZO HNK mogu kupiti i na izdvojenom šalteru na Rudniku

Pored pet već poznatih lokacija u Gradu Mostaru od ove godine, po prvi put, premije osiguranja osiguranici mogu kupiti i na izdvojenom šalteru Područne kancelarije Mostar u Ulici Blajburških žrtava – naselje Rudnik. U istom je smješten i šalter HP Mostar tako da osiguranici mogu na jednom mjestu uplatiti i evidentirati premiju, saopšteno je iz ZZO HNK.

Zavod zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona vrši redovnu distribuciju premije osiguranja koja će trajati do 29. februara 2024. godine.

Kao i ranijih godina, uplata premije osiguranja vrši se isključivo kod organizacija za obavljanje platnog prometa (banka, pošta, poštanski šalter u područnim kancelarijama Zavoda) na depozitni račun ZZO HNK broj: 5550000004873298 (Vrsta prihoda 722 611).

Nakon izvršene uplate premije osiguranja, osigurane osobe su dužne istu evidentirati u Područnim kancelarijama Zavoda ili kod radnika Zavoda koji su za vrijeme redovne distribucije smješteni u poštama u Mostaru, Čitluku i Neumu.

Posebno naglašavaju pogodnost za osigurane osobe tj. mogućnost podnošenja zahtjeva za evidentiranje uplaćenih premija putem web stanice Zavoda https://www.zzo.ba/hr/uplata-premije .

Cijena premije osiguranja i ove godine iznosi 20 KM, a mogu je kupiti sve punoljetne osigurane osobe koje posjeduju zdravstvenu legitimaciju.

Ličnog učešća u troškovima zdravstvene zaštite (kupovine premije osiguranja) oslobođena su djeca do navršenih 18 godina života i dobrovoljni davaoci krvi i to:

dobrovoljni davaoci krvi koji su, tokom života, krv darivali deset (10) i više puta pod uslovom da su krv darivali u 2023. godini najmanje jednom, zatim dobrovoljni davaoci krvi koji su krv darivali pedeset (50) i više puta, trajno su oslobođeni plaćanja participacije, odnosno kupovine godišnje premije osiguranja, navodi se u saopštenju.

 

Prethodni članakZapočeli radovi na izgradnji mostarske južne obilaznice
Naredni članakDom zdravlja Mostar uspješno dovršio proces akreditacije