PREMIJERKA BUHAČ I MINISTAR BEVANDA SA ČELNICIMA SINDIKATA ZDRAVSTVENIH RADNIKA

Premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač i ministar zdravstva, rada i socijalne zaštite Milenko Bevanda razgovarali su danas, u zgradi kantonalne vlade, sa čelnicima Nezavisnog sindikata zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar Ivicom Anićem i Daliborom Vukovićem. Tema je bila aktuelni štrajk zdravstvenih radnika u HNK-a odnosno tok pregovaračkog procesa.

– Iako smo ovih dana tek preuzeli dužnosti i obaveze, sa ovim pitanjem nije bilo prostora za čekanje jer nam je zajednički cilj vratiti punu zdravstvenu zaštitu i uslugu svim našim sugrađanima, pacijentima zdravstvenih ustanova u našem kantonu. Prenijeli smo danas kolegama iz sindikata kako smo poprilično približili stavove i, u skladu sa onim što su mi saradnici iz resora zdravstva rekli, ne bismo trebali dugo čekati na potpisivanje novog granskog kolektivnog ugovora. No, potrebni su nam jasni finansijski pokazatelji o tome šta taj ugovor nosi u odnosu na opterećenje zdravstvenih ustanova i saglasnost svih učesnika zdravstvenog sistema koji su nadležni za isplate plata zdravstvenim radnicima. Vlada će, na svojoj konstituirajućoj sjednici, zakazanoj za sutra (četvrtak, 16. novembra), imenovati novi pregovarački tim koji će imati zadatak u najkraćem mogućem roku postići saglasnost sa predstavnicima sindikata kako bismo mogli krenuti ka finalizaciji ovog pitanja – izjavila je premijerka Buhač, dodavši i to kako ima razumijevanje za traženja zdravstvenih radnika.

– Medicinsko i nemedicinsko osoblje u našem zdravstvenom sistemu radi posao koji je teško usporediv sa bilo kojim drugim. Podnijeli su poseban teret u onom vremenu pandemije i strahova kojima smo tada bili izloženi, zbog čega smo ih svi zajedno i nazivali junacima u bijelom. Oni, kao i svi drugi, zavrjeđuju bolje uslove rada, viša primanja i naše poštovanje. Obaveza je Vlade to im i omogućiti, ali i osigurati stabilnost cjelokupnoga sistema odgovorno se držeći racionalnih okvira i objektivnih fiskalnih mogućnosti nadležnih institucija – poručila je Buhač.

Ministar Bevanda je dodao kako će problem zdravstva u HNK-a sigurno biti riješen dogovorom i to kroz nekoliko nadolazećih dana, kako su sindikalni prijedlozi u postupku razmatranja i usklađivanja, ali i kako još nije trenutak za istupanje u javnost sa brojkama.

– Već sam primio detaljan izvještaj od predsjednika Pregovaračkog tima Vlade, ali ovo je premijerkin i moj prvi susret sa gospodom iz sindikata i treba imati razumijevanja za ovih nekoliko dana dok konsolidujemo procese i ponudimo konačan prijedlog – naglasio je Bevanda.

Više od 4000 zdravstvenih radnika u HNK je u generalnom štrajku.

Prethodni članakMILIVOJEVIĆ: AKO U MOSTARU NEMA MJESTA ZA 15 ULICA NA ĆIRILICI, O KAKVOJ MULTIETNIČNOSTI I RAVNOPRAVSTI PRIČAMO
Naredni članakTREBINJE: OTMIČAR POVRIJEDIO I PRIMORAVAO NA KORIŠĆENJE DROGE DRUGU OSOBU