MILIVOJEVIĆ: AKO U MOSTARU NEMA MJESTA ZA 15 ULICA NA ĆIRILICI, O KAKVOJ MULTIETNIČNOSTI I RAVNOPRAVSTI PRIČAMO

Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Mostara Velibor Milivojević kaže da je razočaran odlukom Gradskog vijeća Mostara da se ne dozvoli ćirilica na mostarskim ulicama, kao i slikom koja je poslana iz ovoga grada.

”Razočaran sam slikom koju šaljemo iz Mostara, ali ovo je nažalost stvarna slika, sve ostalo je lažna slika multietničnosti. Ako u Mostaru nema mjesta da se u nazivima 15 ulica nađe i ćirilica o kakvoj ravnopravnosti i kakvim pravima Srba, jeziku i pismo možemo pričati”, izjavio je Milivojević.

Gradsko vijeće Mostara juče je usvojilo Odluku o adresnom registru Grada Mostara i označavanju naseljenih mjesta, naselja, ulica i trgova nazivima, te zgrada brojevima samo na latinici, te odbilo amandman Kluba Srba u Gradskom vijeću Mostara da se na tablama ulica nađe i ćirilica.

Zamjenika predsjednika Gradskog Vijeća Mostara Velibor Milivojević predložio je uime Kluba Srba da izmjenu Odluke na način da se nazivi naseljenih mjesta, naselja i trgova, te petnaest ulica u centru grada ispisuju i ćirilicom, međutim za taj amandman glasalo je 16 vijećnika što nije bilo dovoljno da on bude usvojen.

Osim Milivojevića, te još dvoje Srba Nataše Jekić i Vladimira Čabrila, za ćirilicu je glasalo i 12 Bošnjaka, te nezavisna vijećnica Boška Ćavar. S druge strane, svi Hrvati bili su suzdržani i na taj način oborili amandman. Na sjednici Gradskog vijeća nije bila prisutna vijećnica iz Kluba Srba  Miljana Kovačević (HDZ).

Klub Srba nije povukao vitalni nacionalni interes na ovu Odluku, jer su nakon nesuvajanja amandmana Nataša Jekić (Koalicija za Mostar predvođena SDA) i Vladimir Čabrilo (HDZ) dali podršku odluci koja je bila na dnevnom redu, a u kojoj nije bilo ćirilice čime je onemogućeno povlačenje nacionalnog interesa.

Klub Srba se obrazlažući amndman pozvao na Ustav u kome stoji da “Nazivi naseljenih mjesta , ulica i trgova ispisuju se u skladu sa Ustavom i zakonom kojim se uređuje službena upotreba jezika i pisma”.

„Ustavom je takođe definisano, članom 6. da su službena pisma u BiH i FBiH latinica i ćirilica. Pravilnikom o saobraćajnim znacima je definisan način ispisa tako da u FBiH prvo bude naziv ispisan latiničnim pismom pa onda ćiriličnim, a u Republici Srpskoj obrnuto. Uvažavajući zakonske i ustavne odredbe, ali i multietnički i multinacionalni sastav  Grada Mostara, te težnju za daljim turističkim razvojem mišljenja sam da jedan ovakav nediskriminišući amandman svakako treba prihvatiti“, navedeno je u obrazloženju.

Prethodni članakU MOSTARU NEMA MJESTA ZA ĆIRILICU: Evo koji vijećnici nisu dozvolili da se ćirilica nađe na mostarskim ulicama
Naredni članakPREMIJERKA BUHAČ I MINISTAR BEVANDA SA ČELNICIMA SINDIKATA ZDRAVSTVENIH RADNIKA