Premijeri Hrvatske i Albanije traže mjere EU protiv Srbije

Premijeri Albanije i Hrvatske Edi Rama i Andrej Plenković su snažno osudili “nasilje srpskih paravojnih jedinica na sjeveru Kosova, kao i njihovu ‘heroizaciju’ od Beograda”, uz poziv premijerima zemalja Evropske unije i Zapada na donošenje mjera protiv Srbije.

Rama, koji se nalazi u službenoj posjeti Zagrebu, izjavio je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima da je, kako je naveo, “agresija paravojnih snaga jednako zabrinjavajuća kao reakcija Beograda”.

– Imamo zločin, ubistvo policijskog službenika i imamo heroizaciju onih koji su ga počinili – rekao je Rama i dodao da to “ne smije biti prihvatljivo u Evropi koja gaji suprotne vrijednosti”.

Plenković smatra da ti potezi “ne mogu ostati bez odgovora” te da odluka Beograda o danu žalosti “gotovo da podrazumijeva identifikaciju s onim što se dogodilo”.

Naveo je da će uslijediti istraga kako bi se u potpunosti utvrdilo šta se dogodilo, nakon čega će posebni izaslanik EU za dijalog Prištine i Beograda doneti prijedloge mjera.

Plenković je rekao da Evropska komisija takođe može autonomno da donese mjere, bez saglasnosti svih država članica, kao što je to prije nekoliko mjeseci učinila protiv tzv. Kosova.

Hrvatski premijer je naglasio je da je siguran da će do mjera doći, a Rama je pozvao da one treba da budu primjenjene, kako je kazao, “bez gubljenja vremena” jer odluka Beograda o Danu žalosti ne ostavlja prostora za drugačije interpretacije, objavila je Hina, prenosi Tanjug.

Prethodni članakDodik: Mađarska spremna da preuzme projekte u Srpskoj koje je Njemačka otkazala (FOTO/VIDEO)
Naredni članakPOTVRĐENA OPTUŽNICA PROTIV VLASNIKA HOTELA JABLANICA ZBOG BRUTALNOG PREMLAĆIVANJA RADNICE