Premijer Višković otvorio treći Samit energetike “SET – Trebinje 2022”

Premijer RS Radovan Višković danas je u Trebinju svečano otvorio treći po redu “Samit energetike Trebinje 2022”, koji je okupio gotovo sve čelne ljude elektroprivreda iz regiona i više evropskih država.

Svečanoj ceremoniji su prisustvovali i ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac, generalni direktor ERS Luka Petrović, gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, predstavnici elektroprivreda iz zemalja regiona te više evropskih država.

“Republika Srpska je energetski nezavisna zahvaljujući sopstvenim kapacitetima, a podizanje stepena energetskog suvereniteta jedan je od ključnih ciljeva i izazova ove i budućih vlada u Srpskoj”, izjavio je premijer Radovan Višković na otvaranju samita.

Višković je istakao da Vlada Srpske planira podizanje energetskog suvereniteta kroz gradnju novih energetskih objekata iz obnovljivih izvora energije, istovremeno sa modernizacijom postojećih termoelektrana.

On je istakao da je pokrenut investicioni ciklus u oblasti energetike vrijedan dvije milijarde KM od kojih je 1,6 milijardi KM skoncentrisano u Hercegovini.

Premijer je podsjetio da je prošle godine počela izgradnja hidroelektrana “Buk Bijela” i “Bistrica”, a da za oko mjesec dana očekuje početak pripremnih radova i na HE “Dabar”.

Višković je rekao da se radi na projektima vjetroelektrana “Hrgud” i “Grebak”, kao i na solarnom parku “Trebinje jedan”, snage 170 megavata sa strateškim partnerom iz Mađarske.

On je naveo da se uporedo radi na dvije solarne elektrane snage oko 60 megavata u Bileći i Nevesinju i dodao da postoji interesovanje investitora za solarnu i vjetroenergiju te da će Vlada to snažno podsticati.

“Vlada Republike Srpske će nastaviti da podržava rast i razvoj svih naših kompanija i da podstičemo razvoj Srpske”, naglasio je Višković.

IMG_6372_resized_20220316_024020790.JPG (184 KB)

On je ocijenio da je Srpska u relativno povoljnoj poziciji kada je riječ o energetici, a da je globalna energetska kriza prouzrokovala enorman rast cijena energenata, što treba da bude opomena da se grade sopstveni energetski objekti, da Srpska iskoristi sopstvene resurse i jača energetsku nezavisnost.

Višković je ponovio da Republika Srpska danas i pored “divljanja” cijena energenata ima najpovoljnije cijene struje u okruženju i da je strateški cilj da građani i privreda i dalje imaju povoljne cijene energije, a da se istovremeno podstiče izvoz energenata.

Premijer je ocijenio da je Samit energetike u Trebinju postao jedan od najprepoznatljivijih skupova te vrste na području Balkana, a da je Trebinje energetski centar i mjesto gdje se prenose i razmjenjuju znanja i iskustva u oblasti energetike, koje će ostati budućim generacijama.

IMG_6393_resized_20220316_024145697.JPG (91 KB)

Generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović izjavio je da je u Srpskoj do 2029. godine planirano da budu izgrađeni i pušteni u rad energetski kapaciteti ukupne snage 1.000 megavata iz obnovljivih izvora energije.

Petrović je na otvaranju Samita energetike rekao da je “Elektroprivreda RS” ugovorila 430 megavata snage tih postrojenja, a ostali investitori oko 180 megavata, te istakao da su potencijali mnogo veći.

“Ovakvim razvojem na ovim prostorima doprinosimo i Akcionom planu Energetske zajednice koji je prihvatila Evropska unija, gdje i mi treba da budemo sastavni dio u narednom periodu”, rekao je Petrović.

On je ukazao da nisu dovoljno iskorišteni energetski potencijali u regionu i mogućnosti saradnje i da na tome treba raditi u budućnosti na dobrobit građana i energetskih kompanija.

“Krajnje je vrijeme da kreiramo kvalitetniju međusobnu komunikaciju, ne samo zbog profitabilnosti i konkurentnosti na tržištu, već i zbog energetske nezavisnosti i stabilnosti”, istakao je Petrović.

On očekuje da na današnjem samitu u Trebinju budu razmijenjena iskustva, zajednički planovi, projekti i vizije energetskog sektora u regionu.

Petrović je izrazio zadovoljstvo što su na samitu prisutni stručnjaci i predstavnici nadležnih institucija iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Njemačke, Poljske, Kine, Mađarske i Crne Gore.

“Zajedno možemo biti stabilniji, profitabilniji, organizovaniji i nadasve prijatelji”, poručio je Petrović.

Petrović je naveo da će na panelima u okviru Samita biti razgovarano o aktuelnim temama iz energetike, počev od perspektiva razvoja, stanja na tržištu energije, o pametnoj energetici, energetskoj efikasnosti, pa do digitalne transformacije i razvoja infrastrukture u toj oblasti.

IMG_6431_resized_20220316_024338728.JPG (97 KB)

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da Trebinje i Republika Srpska pokazuju da su energetski centar zapadnog Balkana.

On je ocijenio da je energetika veoma važan potencijal Republike Srpske i BiH te istakao opredjeljenje da se ova oblast razvija kao ključni sektor budućnosti.

Košarac je dodao da je BiH članica Energetske zajednice, te istakao obavezu da se slijedi plan EU za reformu energetskog sektora, dodavši da je Republika Srpska primijenila sve obaveze reformi energetskog sektora što je potvrdio i Sekretarijat energetske zajednice.

On vjeruje da će i Federacija BiH svoj dio posla obaviti u zadatom roku, te ističe da BiH kada je riječ o zajedničkom nivou ima obaveze iz drugog i trećeg energetskog paketa.

Direktor Sekretarijata energetske zajednice Artur Lorkovski rekao je nakon otvaranja Samita energetike da je BiH važan član Energetske zajednice.

On je naveo da je ova zajednica identifikovala mnogo nedostataka o kojima se raspravlja između Energetske zajednice i vlasti, te izrazio nadu da će greške biti otklonjene.

“Mi iz Sekretarijata Energetske zajednice se nadamo da ćemo uvjeriti vlade država u regiji da je moguće postići tu energetsku nezavisnost na regionalnom nivou”, rekao je Lorkovski.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je ovim skupom poslata jasna poruka da Trebinje može da se bavi između ostalog i kongresnim turizmom, istakavši da u narednom periodu grad treba da ide ka tome da proširuje kapacitete.

IMG_6440_resized_20220316_024416245.JPG (108 KB)

Uvodničar prvog panela na temu “Dekarbonizacija energetskog sektora” je Artur Lorkovski, direktor Sekretarijata Energetske zajednice.Među učesnicima panela su i ministri Staša Košarac i Petar Đokić.

Drugi panel, na temu “Putevi i dinamika tranzicije elektroprivreda u regionu” na programu je danas.

Na panelu će govoriti generalni direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Luka Petrović, član uprave “Hrvatske Elektroprivrede” Petar Sprčić, generalni direktor “Elektroprivrede BiH” Admir Andelija, izvršni direktor za ekonomske poslove “Elektroprivrede Hrvatske zajednice Herceg Bosne” Drago Bago.

IMG_6530_resized_20220316_024717765.JPG (147 KB)

Govornik će biti i direktor sektora za strategiju “Elektroprivrede Srbije Aleksandar Jakovljević”, predsjednik Odbora direktora “Elektroprivrede Crne Gore” Milutin Đukanović, direktor za razvoj i investicije “ESM S Makedonija” Blagoj Gajdardžiski i direktor “HSE Slovenija” Viktor Vračar.

Samit će trajati do petka, 18. marta, a na skupu će, u 10 odvojenih panela, učestovati oko 70 vodećih stručnjaka iz zemlje i regiona, ali i Poljske, Češke, Njemačke i Kine.

Samit se održava u organizaciji “Elektroprivrede Republike Srpske”, grada Trebinja i preduzeća “SET” Trebinje.

Pokrovitelji ovogodišnjeg trodnevnog samita su Vlada Republike Srpske, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara i “Elektroprivreda Crne Gore”.

Prethodni članakPomoć za 104 poljoprivrednika u Nevesinju
Naredni članakVLADA NASTAVLJA POMOĆ TREBINJU – Nastavljaju se radovi na istočnoj obilaznici, uskoro i na Žegulji