DODIK OTVORIO SAMIT ENERGETIKE U TREBINJU I PORUČIO DA SU PLANOVI ZA JUG SRSPKE VELIKI

TREBINJE – Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorio je danas u Trebinju Samit energetike Trebinje 2024.

”Sutra bi BiH trebalo da dobije status pregovarača i to je dosta važan trenutak i jedan korak dalje.  Važna nam je Evropska unija i korak dalje.  Mi ovdje u Republici Srpskoj moramo da okupio i ne budemo puki konzumenti projekata sa strane već da realizujemo svoje interes. Ne možemo sebe dovesti da budemo zavisni i manje značajni zato je važno da razgovaramo. EU treba da poštuje naše ustavno uređenje”, kazao je Dodik.

On je naglasio da nakon nekoliko godina postoji politički dogovor da  se na području srednje Drine otpočnu novi energetski projekti u kojima će Republika Srbija imati vlasništvo 51 posto, a Republika Srbija i Federacija po 25 posto.

”Moramo vidjeti kako ćemo u BiH izgraditi mrežu koja može da prihvati novu energiju i to je nešto što treba da radimo i treba nam pomoć, vjerujem da će se i politički odnosi u BiH riješiti”, kazao je Dodik.

Dodik je poručio da Republika Srpska neće dozvoliti da ostane bez svojih energetskih resursa.

”Struja je u Republici Srpskoj najjeftinija u regionu. I kao odgovorna politika ne smijemo da dozvolimo da stanovništvo nema najjeftinije resurse”, kazao je Dodik.

On je poručio da su planovi za jug Srpske veliki. ”Želimo da izgradio Aerodrom u Trebinju. To činimo sa Vladom Srbije koja će u cijelosti finansirati taj aerodrom. Ostaje da riješimo neke probleme sa Hrvatskom i Crnom Gorom. Do karaj godine ćemo imat master plan brze ceste od Trebinja prema Gacku i dalje, ovaj kraj će biti komunikacijski povezan. RS ovdje ulaže 130 miliona u izgradnju savremenog bolničkog kapaciteta”, kazao je Dodik na otvaranju.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH Staša Košarac naglasio je da je primarna misija  očuvanje energetskog suvereniteta Republike Srpske i Federacije BiH, dok institucije na zajedničkom nivou imaju koordinirajući ulogu u unapređenju rada entitetskih institucija.

”Rukovodstvo Republike  Srpske je prepoznalo da je važno obezbjediti energetsku stabilnost. Srpska nikada nije zaustavila projekte u FBiH, dok FBiH nažalost opstruiše realizaciju važnih energetskih projekata u Srpskoj. Politika opstrukcije nikome ništa dobro neće donijeti, te pozivamo na fer odnos i saradnju”, rekao je Košarac.

On je izrazio nadu da će se na SET-u uvidjeti da je saradnja jedini garant za sve nas.

Srpska pokazuje da je na međunarodnom planu prepoznata kao centar

Direktor Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) Luka Petrović na otvaranju Samita energetike 2024. Trebinje je poželio dobrodošlicu svim učesnicima i gostima i mnogo zajedničkih planova i vizija u energetskom sektora.

”Posebna je čast što su ovdje partneri iz Slovenije, Hrvatske, Austrije, Kine, Njemačke, Mađarske, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore. Zajedno možemo biti stabilniji, sigurniji i profitabilniji”, poručio je Petrović.

On je naglasio da je planom investicija ERS u najvećem investicionom zamahu i kao takva prednjači u izgradnji obnovljivih izvora energije. ”Dobrodošli su svi investitori i finansijeri”, naglasio je Petrović.

Ministar energetike u Vladi Republike Srpske Petar Đokić kazao je da je Vlada Republike Srpske  posvećena razvoju energetike koja je najveća razvojna šansa. ”Republika Srpska je mjesto velikih energetskih aktivnosti. U pripremi i realizaciji je mnogo projekata u vrijednosti preko četiri milijarde maraka”, kazao je Đokić.

On je dodao da je ERS najveći nosilac energetskih projekata. ”Republika Srpski je najveće investiciono područje ovoga dijela Evrope Posebno će biti preporođena Hercegovina gdje je najveći dio energetskih projekata. Ali ćemo isto raditi i u drugim područjima Republike Srpske”, istakao je Đokić. On je izrazio nadu da će Trebinje biti energetski centar regiona.

Đokić je izrazio nadu da će politika dijaloga i povezivanja biti budućnost, te da će se osloboditi finansijska blokada nekih projekata.

Zamjenik šefa Misije Evropske unije u BIH Adebajo Babajide  rekao je da je SET jedinstvena prilika da se razgovara na koji način održati trendove koji su dogovoreni. On je naveo da BiH može postati jedan od energetskih lidera u regionu. Badajide je poručio da BiH mora biti svjesna usklađivanja svog zakonodavstva sa zakonodavstvom Evropske unije kada su u pitanju obnovljivi izvori energije.

Na SET- u je oko 800 učesnika iz 11 zemalja i preko 200 kompanija. Programom Samita koji traje do petka, predviđen je niz panela, razgovora, ali i poslovnih susreta na marginama Samita.

Prethodni članakPOČEO SAMIT ENERGETIKE U TREBINJU (foto)
Naredni članakPutin: Pobjeda na izborima je samo uvod u buduće pobjede Rusije