PREMIJER HERCEG S MINISTRIMA U RADNOJ POSJETI ČITLUKU

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenko Herceg, zajedno sa ministrom saobraćaja i veza HNK Stjepanom Krasićem, ministrom zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK  Goranom Opsenicom i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK  Donkom Jovićem, boravio je danas u radnoj posjeti Opštini Čitluk, gdje im je domaćin bio načelnik Opštine Marin Radišić.

U zgradi opštinske uprave susreli su se i sa predsjednikom Opštinskoga vijeća Čitluka Predragom Smoljanom, kao i direktorom komunalnog preduzeća ”Broćanac” Željkom Dugandžićem, a razgovarali su o aktuelnoj situaciji na području opštine, sa posebnim akcentom na brojne aktivnosti koje su usmjerene na poboljšanje uslova za život na području Brotnja u cjelosti. Istaknuta je izvrsna saradnja sa Kantonom, posebno u oblasti obrazovanja i različitih infrastrukturnih projekata.

S obzirom na aktuelnu situaciju s prijemom ukrajinskih izbjeglica na prostoru Međugorja koji administrativno pripada  Čitluku, učesnici sastanka bili su i direktorica čitlučkog Doma zdravlja dr Ozana Medić te sekretar Crvenog krsta Čitluk Andrija Stojić koji su izvjestili kantonalnu delegaciju o zdravstvenoj i drugoj zaštiti tih nesretnih ljudi. Istaknuto je kako volonteri i profesionalci na terenu rade sa više stotina izbjeglica kojima čitlučki Dom zdravlja pruža nužnu osnovnu zdravstvenu zaštitu. Izbjeglice su smještene u dvadesetak objekata u Međugorju, hotelima i drugim prostorima, a i četrdesetak privatnih iznajmljivača ponudilo je svoje smještajne kapacitete za primanje novoga vala Ukrajinaca koji bježe pred ratnim strahotamaZahvalivši Vladi HNK na pruženoj pomoći, čelnici Opštine Čitluk izrazili su očekivanje konkretne podrške i od drugih nivoa vlasti u entitetu i državi, jer briga za izbjegle, uz humanitarni aspekt, zahtijeva značajna materijalna sredstva.

Herceg i tri ministra, zajedno sa domaćinima, obišli su radove na izgradnji sale Srednje škole fra Slavka Barbarića, gdje ih je dočekala i direktorica škole Adela Škutor, posebno zahvalivši Vladi i premijeru Hercegu za uloženi trud u rješavanje pitanja prijema u stalni radni odnos 22 prosvjetna radnika u čitlučkim školama, od kojih 10 u Srednjoj školi, što je riješilo dugogodišnje vitalne probleme niza čitlučkih porodica u smislu životne i finansijske stabilnosti. U toku su radovi na prvoj etapi izgradnje sportske sale. Ukupna je vrijednost 936.000,00 KM, a Čitluk je u tu svrhu iz Budžeta HNK dosad dobio 350.000,00 KM.

”U okviru Vladina projekta energetske efikasnosti na području Čitluka obnovljeni su brojni objekti, počevši od OŠ fra Didaka Buntića sa salom i OŠ Biletić Polje, preko sale OŠ Čerin, OŠ Služanj, sale OŠ Bijakovići, do zgrade Općinskog suda, Policijske uprave i Doma zdravlja Čitluk. Raduje me vidjeti napredak i ovih radova u ovoj važnoj srednjoškolskoj sali, a i u ovoj prilici ističem kako ćemo nastaviti i sa direktnom podrškom razvoju i opštem boljitku Čitluka i cijeloga Brotnja, tako i s našim projektom obnove, rekonstrukcije, izgradnje i ”utopljavanja“ javnih objekata u cijelom Kantonu”, poručio je premijer Herceg.

Načelnik Radišić naveo je nekoliko infrastrukturnih projekata u kojima su izdašnu pomoć primili upravo od Vlade HNK.

”Ove godine dodijeljeno nam je i dodatnih 50 hiljada  KM za rekonstrukciju područne škole fra Didaka Buntića u Gradnićima. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede nastavlja pružati podršku za projekte iz vodoprivrede, a radit ćemo i na projektu navodnjavanja poljoprivrednih površina. Od projekata iz cestovne infrastrukture treba istaknuti radove na obnovi ceste Zvirovići – Tromeđa i nastavak radova na obnovi regionalnih cesta Biletići – Čitluk i Tromeđa – Hamzići. Dobili smo i 50 hiljada KM za postavljanje LED rasvjete u javnom prostoru”, naveo je Radišić, izrazivši pak opravdanu zabrinutost za ovogodišnju turističku sezonu na koju će, nakon pandemije, sada osjetno utjecati i ratna kriza u Ukrajini.

”Koristim priliku zahvaliti Vladi na prepoznavanju značaja turističkih, vinogradarskih i drugih privrednih potencijala naše opštine, konkretno na značajnim sredstvima koja su čitlučkim privrednicima kroz protekle dvije godine pristigla i kroz tzv. ”korona-zakon” i kroz redovne transfere iz resora turizma, privrede i poljoprivrede”, rekao je čitlučki načelnik.

Uslijedio je obilazak radova na obnovi i uređenju saobraćajnice koja se pruža od Srednje škole do prostora Bara, za što je sredstva u iznosu od 235.000,00 KM odobrila Vlada HNK putem kantonalnog Ministarstva saobraćaja i veza.

Na kraju posjete, Delegacija je boravila u Edukacijsko-rehabilitacijskom centru ”Sveti Josip radnik” u Potpolju.

Prethodni članakTRAGEDIJA U MOSTARU Pronađena mrtva studentkinja (21)
Naredni članakPetrović – Do 2029. Srpska će imati 1.000 megavata iz obnovljivih izvora energije