PREMIJER HERCEG NAJAVIO KONKRETNU NOVČANU POMOĆ POTRESOM POGOĐENIM PODRUČJIMA I PORODICI SEFO

Nakon što su podneseni sveobuhvatni izvještaji Civilne zaštite HNK o posljedicama snažnih potresa koji su proteklog vikenda pogodili južni hercegovački prostor i nakon pripremnih odluka Vlade o načinu pružanja konkretne pomoći, danas je premijer dr. sc. Nevenko Herceg, zajedno sa ministrom finansija i komandantom Štaba civilne zaštite Adnanom Faladžićem i v.d. direktora Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Eugenom Ćubelom, te predstavnicima Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta i Ministarstva saobraćaja i veza, obišao Čapljinu, Stolac i Ravno koji su pretrpjeli najveća oštećenja, nažalost i gubitak mladog ljudskog života.

Tokom posjete gradu Čapljini, delegacija Vlade susrela se sa gradonačelnikom Smiljanom Vidićem koji ih je upoznao sa nastalom materijalnom štetom na stambenim i poslovnim objektima.

„Ovih dana na dnevnom nivou čuo sam se s premijerom Nevenkom Hercegom i načelnikom Štaba civilne zaštite  Eugenom Ćubelom. Odmah nakon potresa ponudili su pomoć u ljudstvu, a vidjećemo koliko će to biti u finansijama. Nažalost, sa federalnog nivoa do sada nije bilo, možda će biti kasnije, nikakvih poziva niti obećanja za pomoć, ali vjerujem da će se federalni nivo vlasti barem približno ponašati i približno pomoći kao što to radi naš kanton. Pravi nivo štete još ne znamo. Ono što znamo jeste da je šteta jako velika. Naši stručni timovi za procjenu šteta su na terenu. Vjerujem da ćemo za 4-5 dana znati kolika je šteta, ali već danas znamo da je velika jer naši vatrogasci su intervenisali na 210 porodičnih kuća, 36 zgrada u gradu, 4 škole i 4 vjerska objekta. Puno je oštećenih automobila. Dakle, šteta je sigurno velika“, rekao je gradonačelnik Vidić.

On je dodao da je veliku štetu pretrpjela i OŠ ”Vladimira Pavlovića” koju su potom zajednički obišli, a čiji su se učenici juče vratili u školske klupe.

Premijer Herceg izrazio je spremnost i Vlade i kantonalnog Štaba u saniranju materijalne štete, iskoristivši priliku da pohvali rad nadležnih kantonalnih službi čiji su radnici na terenu još od prvoga potresa.

„Od trenutka kada se dogodio potres na prostoru juga BiH, odnosno najvećim dijelom na  prostoru našeg kantona u kontaktu smo, razmjenjivali smo informacije i fotografije, te smo se dogovorili da juče održimo hitnu sjednicu Vlade i na njoj razmatramo naš Plan korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje za ovu godinu gdje postoje namjenska interventna sredstva za elementarne nepogode. Uz Plan usvojili smo i detaljnu informaciju naše Uprave o posljedicama i razmjerama šteta, te mjerama i aktivnostima koje treba preduzeti kako bismo pomogli javni, ali i privatni sektor, odnosno obnovu porodičnih kuća osobito u tri najviše pogođene jedinice lokane samouprave. Štete su puno veće nego što je to u percepciji javnosti. Mi smo spremni kao i u svim drugim situacijama koje smo imali do sada – požarima, poplavama, velikom snijegu ili mrazu, zakonito i stručno na adekvatan način pomoći naše sredine i naše ljude“, rekao je premijer Herceg dodavši i to kako se tokom obilaska OŠ Vladimira Pavlovića, koja je ranije obnovljena i utopljena, uvjerio u potrebu saniranja unutrašnjosti zgrade.

„Postoje sredstva u gradu, u Kantonu i u Federaciji koja su još veća. Ako budemo imali adekvatnu interakciju svih nivoa, a logično je da imamo jer ovo je dio prostora FBiH, onda ćemo uspjeti sanirati štete. Nema razloga da se s bilo čim čeka. Gradska komisija treba napraviti procjenu štete, dostaviti našoj kantonalnoj komisiji za procjenu šteta i da onda nakon toga ide federalnom nivou. Potom štabovi i vlade na kantonalnom i federalnom nivou trebaju donijeti odluke o adekvatnoj finansijskoj odnosno materijalnoj pomoći“, zaključio je premijer Herceg.

Nakon Čapljine, premijer Herceg i članovi delegacije posjetili su Stolac gdje ih je, u ime službeno odsutnoga gradonačelnika Stjepana Boškovića, primio Kazimir Raguž, dopredsjednik Gradskog vijeća i direktor Doma zdravlja Stolac.

”Od posljedica potresa jedna je osoba nažalost izgubila život, dok su kod ostalih osoba koje su se javile u Dom zdravlja utvrđene lakše povrede te su otpušteni na kućno liječenje. Nastala je veća materijalna šteta na stambenim i poslovnim objektima, a i sam Dom zdravlja Stolac, zgrada gradske uprave kao i zgrada osnovne škole pretrpjeli su oštećenja. Teško oštećena je i osnovna škola Lipanjskih zora u Višićima. Zbog stanja na terenu proglasili smo i elementarnu nepogodu. Trenutno pet timova obilazi oštećene objekte kako bi se vidjelo kolike su štete”, rekao je Raguž koji je delgaciju dočekao  zajedno s Đurom Prkačinom i Marijom Bošković, poslanicima u Skupštini HNK i Danielom Babićem, šefom Kabineta gradonačelnika.

Nakon obilaska školske zgrade, članovi kantonalne Vlade obišli su dom ožalošćene porodice Sefo.

”Vaša je tuga pregolema i niko ovdje ne može do kraja shvatiti vašu bol. Ono što želimo jest izraziti Vam iskreno ljudsko saučešće i, sa nivoa Vlade ovog kantona, pružiti konkretnu novčanu pomoć kako bismo, barem ublažili materijalna oštećenja na vašem porodičnom domu. Neka Vam dragi Bog podari snage da, kao porodica, nastavite život, čuvajući uspomenu na Vašu Elmiru”, riječi su utjehe koje je premijer Herceg uputio neutješnim roditeljima preminule Elmire Sefo.

„U Stocu smo vidjeli da je broj oštećenja zaista velik. Ono što možemo u ovom trenutku reći jest da će biti oko 550 zahtjeva za procjenu šteta i mi ćemo kroz našu kantonalnu proceduru adekvatno odgovoriti, kroz namjenska sredstva naše Uprave za civilnu zaštitu ali i kroz angažiranje sredstava iz tekuće pričuve. Znači, kantonalni nivo će pomoći naše općine i gradove kako bi sanirali štete“, rekao je izjavi za medije premijer Herceg.

„Delegacija Vlade je došla u Stolac, na lice mjesta, da se uvjeri u štete koje su nastale. Na žalost, bila je jedna ljudska žrtva i to je najveći gubitak za sve nas. Mi smo tu da pomognemo u materijalnom smislu da naša interventna sredstva Uprave za civilnu zaštitu i naša budžetska sredstva,  koliko budemo u mogućnosti, usmjerimo prema Gradu Stocu koji je najviše pogođen i pomognemo u sanaciji oštećenih objekata. Dobili smo dosta informacija iz prve ruke ljudi iz građevinske struke koji su bili na terenu, a koji su u dobroj mjeri utvrdili visinu šteta. Mislim kako ćemo uskoro imati finansijski okvir koliko će to koštati“, rekao je ministar Faladžić.

Obilazak je završen posjetom Župnom uredu Stolac te opštini Ravno, gdje se Vladina delegacija susrela sa načelnikom Andrijom Šimunovićem.

Prethodni članakCvijanović i Brnabić na Јahorina ekonomskom forumu
Naredni članakBrnabić na Jahorini: “Otvoreni Balkan” ogromna šansa za sve u regionu