Brnabić na Jahorini: “Otvoreni Balkan” ogromna šansa za sve u regionu

Predsjednik Vlade Srbije Ana Brnabić rekla je danas na završnom panelu na “Јahorina ekonomskom forumu” da je “Otvoreni Balkan” ogromna šansa za sve države u regionu, ne samo za Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju, te da ta inicijativa mladima nudi bolju budućnost.

Brnabićeva je ocijenila da se ovaj forum iz godine u godinu održava u sve složenijoj ekonomsko-političkoj situaciji, ali da to na smeta sve boljoj privrednoj saradnji Srbije i Republike Srpske.

– Sa Republikom Srpskom, Srbija bilježi izvoz u prošloj godini od 1,56 milijardi evra, uvoz je bio 780 miliona KM, tako da je upupna spoljnotrgovinska razmjena iznosila 2,34 milijardi evra – navela je Brnabićeva.

Prema njenim riječima, u 2021. godini udio izvoza iz Srbije ka EU bio je oko 65 odsto, najveći do sada, a u regionu i CEFTI oko 17 odsto, dok je najveći regionalni partner bila BiH sa 7,2 odsto.

Prema njenim riječima, “Otvoreni Balkan” je ogromna šansa za sve države u regionu, ne samo za Srbiju, Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Ako bi se sve te države uključile u ovu inicijativu, kaže ona, došlo bi do povećanja BDP-a u regionu za oko sedam odsto.

Ona je istakla da mladi u regionu zaslužuju mnogo bolji život, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, biznis, a to im upravo nudi “Otvoreni Balkan”.

S tim u vezi, Brnabićeva je za juni najavila potpisivanje sporazuma o elektronskom identitetu građana unutar “Otvorenog Balkana”.

“Otvoreni Balkan”  nije institut zamjene za članstvo u EU”, naglasila je premijer Srbije, koja je izrazila zadovoljstvo učešćem na “Јahorina ekonomskom forumu”.

Učesnici završnog panela “Regionalna saradnja i ekonomski razvoj” razmijenili su svoja mišljenja i stavove i o mnogim drugim sociološko-ekonomsko-političkim temama.

Na dvodnevnom “Јahorina ekonomskom forumu” glavna tema na 14 panela bila je “Globalni ekonomski izazovi i prilike”, dok su kroz rasprave bile zastupljene i regionalne teme kao što su “Otvoreni Balkan”, regionalna saradnja, kao i jačanje konkurentnosti lokalnih zajednica i lokalne ekonomije.

“Јahorina ekonomski forum 2022” održan je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović i uz pomoć Vlade Srpske i Savjeta ministara, a okupio je oko 550 učesnika iz desetak evropskih zemalja.

Organizator skupa Goran Račić najavio je da će zaključci sa foruma biti objavljeni za nekoliko dana.

Prethodni članakPREMIJER HERCEG NAJAVIO KONKRETNU NOVČANU POMOĆ POTRESOM POGOĐENIM PODRUČJIMA I PORODICI SEFO
Naredni članakPoruka Karen Donfrid nakon sastanka sa Dodikom i Džaferovićem