Predstavnički dom PS BiH o dva evropska zakona

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi danas da razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima i Prijedlog zakona o organizaciji tržišta vina u BiH.

Oba zakonska prijedloga usklađena sa pravnom tekovinom EU u parlamentarnu proceduru sa zahtjevom za hitno razmatranje uputio je Savjet ministara nakon dogovora lidera parlamentarne većine na nivou BiH, postignutog na sastanku u Istočnom Sarajevu radi deblokiranja evropskog puta BiH.

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o strancima predviđeno je preuzimanje četiri uredbe/direktive EU iz oblasti migracija donijete u periodu od 2016. do 2021. godine.

Dopunama zakona želi se olakšati boravak digitalnih nomada u BiH, a namjera Savjeta ministara, koji je predlagač zakona, jeste da se dodatno produži njihov boravak u BiH.

Izmjene i dopune zakona odnose se i na područja izdavanja viza, stalni boravak, privremeni boravak stranaca u BiH na osnovu spajanja porodica, obrazovanja, naučnih istraživanja, učestvovanja u programu razmjene ili obrazovnom projektu, obavljanja stručne prakse, volontiranja, zaposlenja visokokvalifikovanih radnika, te rada na osnovu plave karte, kao i na osnovu humanitarnih razloga.

Prijedlogom zakona o organizaciji tržišta vina u BiH utvrđuju se principi organizacije tržišta vina u BiH i preciziraju odredbe o proizvodnji grožđa i vina.

Značajan dio zakona odnosi se na sistemsko uređenje oblasti u vezi s oznakama porijekla i geografskog porijekla, te na označavanje, prezentaciju i reklamiranje proizvoda vinarstva, kao i na stavljanje ovih proizvoda na tržište, njihov nadzor i kontrolu, uključujući i odredbe o organskim vinima, aromatizovanim vinskim proizvodima i voćnim vinima.

Novi zakon omogućuje uspostavljanje vinogradarsko-vinarskog registra, koji predstavlja osnov za oživljavanje i dalji razvoj ovoga sektora u BiH.

Definisano je da u roku od 12 mjeseci od stupanja na snagu zakona budu donijeti odgovarajući pravilnici u ovoj oblasti, čime je ostavljeno dovoljno vremena kako domaćim proizvođačima ne bi bio onemogućen izvoz nakon novembra 2024. godine, koji je Evropska komisija odredila kao krajnji rok za usklađivanje zakonodavstva u BiH u području vina i vinogradarstva sa standardima EU.

Prethodni članakPutujte i ostanite povezani
Naredni članakDanas Velika Gospojina