PREBILOVCI SU MJESTO VASKRSENJA: OBILJEŽENI SVETI PREBILOVAČKI MUČENICI(FOTO)

U Hramu Hristovog vaskrsenja u Prebilovcima danas je obilježen praznik Svetih prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika.

Uz prisustvo velikog broja vjernika iz cijele Hercegovine svetu arhijerejsku liturgiju služili su mitropolit dabrobosanski Hrizostom, vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije i vladika novobrdski Ilarion, vikar patrijarha srpskog.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije zahvalio se svima koji su danas bili u Prebilovcima te pozvao vjerni narod da pomogne u izgradnji konaka kod prebilovačkog hrama.

-Da izgradimo konak kako bi nas u narednim godinama imao ko dočekati ovdje, monasi ili monahinje. Daj Bože da to tako bude, poručio je vladika Dimitrije.

Vladika novobrdski Ilarion, vikar patrijarha srpskog, u besjedi u Prebilovcima rekao je da su Prebilovci mjesto vaskrsenja i mjesto gdje je nebo otvoreno.

-Ovo je mjesto gdje možemo Boga da dodirnemo, da ga kušamo i osjetimo da je on dobar, rekao je vladika Ilarion prenijevši vjernom narodu pozdrave patrijarha srpskog Porfirija.

Vladika Ilarion je poželio da zajedništvo u crkvi bude sve veće i veće i da se sve više prevazilaze sve podjele među narodom.

Govoreći o Prebilovcima rekao je da je Hristos iz jama vadio nevinu djecu, žene i ljude koji su u bezdan bacani kao u usta zvijeri.

-Naši sveti preci koji nas rodiše imali su vapaj prema Gospodu i hvatala ih je ruka Hristova i izvodila iz ponora. Zlo ih je bacalo u dno, a svjetlost vaskrsloga Hrista koji je sišao da bi ih izbavio ih je hvatala i uznijela ih na nebesa. Bačeni su na dno, no oni su na najvišoj visini u svjetlosti i čekaju nas da im se pridružilo, rekao je vladika Ilarion.

Vladika Ilarion kazao je da je hram u Prebilovcima od mjesta od koga svi okreću glavu, postao mjesto u koje svi hrle.

-Ovaj hram postao je nešto čemu svi hrlimo. U ovom hramu vidimo rješenje za sve naše muke i mogućnost da se i mi spasimo. Vidimo otvorena nebesa…Poklonimo se onima na kojima počivamo. Ne bi bilo nas ovdje i  ove ljepote da nam oni sa nebesa ne poručuju: „Braćo i sestre ne bojte se sve je imalo smisla. Naše stradanje je imalo smisla“, poručio je vladika Ilarion i dodao da stradanje ima smisla kada je radi smisla vječnog, a to je živi Gospod Isus Hristos.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom naglasio je da je cijela crkva sazdana na mučenicima.

-Naši mučenici su stradali na putu vjere i odanosti crkvi. Nisu izgubljeni njihovi životi. Mnogi su mislili 1941., kada su ih u jame bacali da će biti zasvagda zaboravljeni. Gle čuda, oni su vaskrsli iz tih dubina i danas ih slavi čitava Crkva Božija…Njihovi primjeri su i nama danas inspiracija da moramo i mi biti u svoje vrijeme svjedoci Božiji, kako ovdje u Hercegovini tako i na svakom mjestu, rekao je mitropolit Hrizostom.

Rekao je da je godinama branjeno i zatirano sjećanje na mučenike prebilovačke i sve druge na brojnim stratištima.

-Gospod nije dao da  bezbožnici za sva vremena zatru sjećanje na naše žrtve i naše mučenike. Došlo je vrijeme da se svih njih sjećamo i da ih slavimo kao mučenike. Crkva je danas ukrašena, jer su  oni slava crkve i ponos crkve jer su svojim  životima posvjedočili vjeru Hrista Gospoda, rekao je mitropolit Hrizostom.

Obilježavanju praznika Svetih prebilovačkih i svehercegovačkih mučenika prisustvovao je veliki broj vjernika iz Hercegovine i regiona, kao i veliki broj visokih zvanica među kojima i generalni konzul Republike Srbije u Mostaru Vaso Gujić, poslanica u Parlamentarnoj skupštini BiH Ljubica Miljanović, poslanica u Narodnoj skupštini Republike Srpske Milica Ijačić, načelnik Opštine Nevesinje Milenko Avdalović i mnogi drugi.

Hram Vaskrsenja Hristovog sagrađen je i osveštan 2015. godine u znak sjećanja na oko 4.000 Srba donje Hercegovine koje su ustaše ubile u Drugom svjetskom ratu, a Srpska pravoslavna crkva /SPC/ iste godine kanonizovala je žrtve Prebilovaca i donje Hercegovine u Drugom svjetskom ratu.

Ovaj praznik ustanovljen je u kalendaru na datum kada su ustaše 1941. godine zvjerski ubile više od 850 mještana ovog sela, uglavnom žena i djece i bacile u jamu u Šurmancima nadomak Međugorja.

Ovaj zločin je u bivšoj Jugoslaviji prikrivan, a 1961. godine jame u koje su bacani Srbi su zabetonirane.

Otkopavanje 13 jama na području donje Hercegovine počelo je 1990. godine, a kosti više od 4.000 Srba 4. avgusta 1991. godine su sahranjene  u spomen – kosturnicu u Prebilovcima.

U junu 1992. godine tokom ofanzive “Čagalj” pripadnici HOS-a i HVO-a minirali su  spomen-kosturnica.

Po povratku Srba u Prebilovce poslije 2000. godine, ostaci kostiju su sakupljeni, a po izgradnji Hrama Vaskrsenja Hristovog počivaju u njegovoj kripti.

Hram u Prebilovcima sagrađen je uz pomoć tadašnjeg predsjednika Srpske Milorada Dodika i zahvaljujući donacijama Srba u dijaspori.

Urađen je po uzoru na Crkvu Hristovog groba u Jerusalimu koja je simbol vaskrsenja i života, a od tada do danas Prebilovci su mjesto koje opominje i prkosi svima koji misle da se jedan narod može istrijebiti sa svoga vječnog ognjišta.

Prethodni članakDodik: Srpska i Srbija ostaju istrajne da odbrane dejtonsku poziciju
Naredni članakKošarac: Političko Sarajevo, Amerika i Britanija urušavaju Dejton da bi satanizovali Srpsku