Košarac: Političko Sarajevo, Amerika i Britanija urušavaju Dejton da bi satanizovali Srpsku

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je da Republika Srpska podržava dejtonske principe i dogovor dva entiteta i tri konstitutivna naroda, bez međunarodnog intervencionizma i ukoliko to nije tako, BiH nema nikakve šanse.

Košarac je naglasio da je to jasno definisana i transparentna politika predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, institucija Srpske i njenih predstavnika na zajedničkom nivou.

– Nećemo pristati na lažne narative, koje uporno i sinhronizivano nameću bošnjačke političke strukture, SAD i Velika Britanija. Neka im konačno bude jasno da se nećemo povinovati očekivanjima zapadnih sila, koje su na ovim prostorima devalvirale pojmove vladavine prava i demokratije! – poručio je Košarac u objavi na Instagramu.

On je konstatovao da političko Sarajevo, SAD i Velika Britanija provode politiku urušavanja Dejtona, u namjeri da satanizuju Republiku Srpsku i ugroze njenu ustavnu poziciju.

– Cilj je više nego očigledan – negativnim narativima i lažnim optužbama da Srpska krši Dejton, skreće se pažnja sa njihovih konstantnih antidejtonskih aktivnosti. Očito je da udruženo žele definisati politiku protiv Dejtona, počev od modeliranja Ustavnog suda BiH i njegovih antiustavnih i antidejtonskih aktivnosti, pokušaja da iz svih sistema odlučivanja izbace nacionalni veto i slično – ukazao je Košarac.

Osim negativnog narativa, sankcija, pritisaka i ucjena, dodao je on, isti akteri sinhronizivano rade na tome da zaustave projekte i finansijski oslabe Republiku Srpsku, dokazujući da nisu dobronamjerni ni prema Srpskoj, niti prema njenim građanima.

– Prepoznajemo matrice takvog političkog djelovanja i nismo nimalo naivni. Nećete nas pokolebati perfidnim podvalama! – poručio je Košarac.

On je dodao da je Republika Srpska privržena slovu Dejtonskog mirovnog sporazuma, zagovara i promoviše njegovu dosljednu primjenu, te da je Srpska u Dejtonski sporazum unijela svoju teritoriju, svoj narod i vlast.

– Ponoviću, BiH će biti onoliko koliko poštujete Srpsku, volju njenih građana i njena Ustavom i Dejtonom zagarantovana prava – naglasio je Košarac.

Prethodni članakPREBILOVCI SU MJESTO VASKRSENJA: OBILJEŽENI SVETI PREBILOVAČKI MUČENICI(FOTO)
Naredni članakVučić: Srbija i Srpska nikada neće zaboraviti ubijenu djecu na Petrovačkoj cesti