Pravoslavlje se oprašta od mitropolita Amfilohija, ispunjen plato ispred hrama u Podgorici

U Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici danas će biti sahranjen mitropolit Amfilohije, koji je u petak preminuo od posledica koronavirusa. Okupio se veliki broj građana, a prisustvuju i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

Patrijarh Irinej ukazao je, orbaćajući se ispred hrama, na duhovnu sličnost mimtropolita Amfilohija i Svetog Petra Cetinjskog.

„Ako poredimo vrijeme i prilike u kome su djelali Sveti Petar Cetinjski i mitropolit Amfilohije, primjetićemo da su se obojica hrabro i požrtvovano borili za opstanak pravoslavne vjere“, rekao je patrijarh.

Dodao je da je mitropolit Amfilohije zatekao narod otrgnut od vjere, i da je vladala duhovna zapuštenost u čitavom narodu. Kako je rekao, „Amfilohije je krčio korov na njivi Gospodnjoj“, obnavljajući ono što je zapušteno i napušteno.

Patrijarh je rekao da su se obnavljale crkve, manastiri, sveštenstvo, monaštvo, a time i vjera u narodu.

„Za relativno kratko vrijeme duhovno je vaskrsavala Crna Gora“, rekao je patrijarh i dodao da je takva Crna Gora imala snagu da se odupre i stane u odbranu svojih svetinja i podigne duh i ugled svoga imena.

Istakao je da je pokretač svega bio mitropolit Amfilohije podržan sveštenstvom i vjernim narodom Crne Gore.

„Zato će njegovo ime biti upisano zlatnim snovima u srpskoj istoriji“, naveo je patrijarh Irinej i podsjetio da je Amfilohije bio poštovan u cijelom pravoslavlju jer pripada plejadi velikih bogoslova.

„Vest o njegovom upokojenju brzo je stigla do svih pravoslavnih crkava od kojih nam stižu njihova saučešća“, kaže patrijarh.

Kaže da smrt mitropolita Amfilohija ostavlja veliku prazninu i da je otišao u trenutku kada je njegovo prisustvo najpotrebnije crkvi i narodu.

Od 9 sati jutros služena je liturgija u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici.

U Saborni hram u Podgorici vladiki Amfilohiju poklonili su se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik. Prisutna je i delegacije Vlade Srbije koju predstavljaju mininstri Nebojša Stefanović i Nenad Popović, ali i predstavnici vlasti Republike Srpske.

Beseda Irineja Bulovića: Tužan i radostan dan

Episkop bački Irinej Bulović rekao je u liturgijskoj besjedi da je današnji dan tužan zbog rastanka sa mitropolitom Amfilohijom koji se cijelog života trudio za Hrista, slavu Božiju i svetu crkvu.

Ali je dodao da je dan i radostan, jer je rastanak uvijek privremen, i da se svi nadaju da će se „jednog dana svi naći zajedno u zajednici sa svima svetima“.

Episkop je rekao da se Amfilohije upokojio uoči praznika Svetog Petra Cetinjskog i da se njegovo tijelo danas predaje zemlji a duša njegova ispraća na put.