Poziv na smjenu legitimno izabranog predsjednika Republike je krivično djelo

Profesor ustavnog prava Siniša Karan izjavio je Srni da institucija predsjednika Republike Srpske predstavlja i izražava jedinstvo Srpske, te da je poziv na njegovu smjenu ne samo krivično djelo, već i udar na jedan od simbola Republike Srpske.

– Svidjelo se to opoziciji ili ne, predsjednik Republike je izabran glasovima više od 300.000 građana Republike Srpske, što znači da je poziv za smjenu legalno i legitimno izabranog predsjednika direktan udar na izbornu volju većine birača u Srpskoj – istakao je Karan.

Povodom izjave Kristijana Šmita da su lideri opozicije u Republici Srpskoj tražili od njega da sa političke scene ukloni predsjednika Republike Milorada Dodika, Karan je ocijenio da su ovakvi zahtjevi opozicije upućeni građaninu, dakle neizabranom i nelegalnom Šmitu, personifikacija njihove nemoći i htjenja da onesposobe politiku koja se zove zaštita interesa Republike Srpske.

– Do sad nije viđen ovakav napad na politiku koja štiti Ustav Srpske u okviru ustavne pozicije BiH. Pozivanje na smjenu izabranog predsjedniku Republike od neizabranog i neligitimnog stranca udar je na sve one koji žele da sačuvaju federalni status Republike Srpske, njenu samostalnost, kao i na politike koje se svih ovih godina bore za njeno očuvanje – ocijenio je Karan.

Prethodni članakLivno: Srpski povratnici bez osnovnih uslova za život zbog nebrige federalnih vlasti
Naredni članakKovačević: Opozicija na izdajničkom putu, Srpska će uspjeti da se odbrani