Kovačević: Opozicija na izdajničkom putu, Srpska će uspjeti da se odbrani

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević rekao je danas da nisu iznenađujuće tvrdnje Kristijana Šmita da su lideri opozicije u Republici Srpskoj tražili od njega da sa političke scene ukloni predsjednika Srpske Milorada Dodika, ali da je to zabrinjavajuće iz više razloga.

– Prvo, opozicija direktno razgovara sa Kristijanom Šmitom, koji nije visoki predstavnik i koji nema legitimitet i od njega traže da sruši slobodno demokratski iskazanu volju građana Republike Srpske. Drugo, tako priznaju da visoki predstavnici, sve i da su legalno izabrani, imaju pravo da koriste tzv. bonska ovlašćenja i smjenjuju legitimne predstavnike Srpske – rekao je Kovačević.

Kovačević je istakao da svi koji tako rade zapravo rade protiv Republike Srpske, Dejtonskog sporazuma, Ustava i ustavnog poretka i da se nalaze na izdajničkom putu.

On je podsjetio da Krivični zakonik Republike Srpske propisuje da će svi oni koji djeluju na takav način, odnosno ugrožavaju ustavno uređenje protivustavnim putem rušeći demokratski izabranog predsjednika, biti kažnjeni kaznom zatvora do osam godina, ističući da ovaj slučaj mora biti detaljno istražen.

– Јasno je da svi glasači opozicionih stranaka ne stoje iza toga, da vole Republiku Srpsku i da treba da znaju da su predstavnici opozicije sjedili sa Šmitom i tražili od njega da koristi tzv. bonska ovlašćenja, da se miješa u politički život u BiH i dovede ih na vlast tako što će poništiti slobodnu i demokratsku volju naroda – rekao je Kovačević.

On je izrazio žaljenje što se na današnji dan, Dan srpskog jedinstva, sloge i nacionalen zastave, razbija srpsko jedinstvo i direktno atakuje na Republiku Srpsku.

Kovačević je poručio da niko neće uspjeti da sruši Republiku Srpsku.

– Republika Srpska će uspjeti da se odbrani i još dugo slaviće slobodu – poručio je Kovačević.

Šmit je izjavio da su lideri opozicije u Republici Srpskoj tražili od njega da sa političke scene ukloni Dodika.

Prethodni članakPoziv na smjenu legitimno izabranog predsjednika Republike je krivično djelo
Naredni članakOdržano niz sastanaka o formiranju vlasti u HNK