POZIV GENERALNOG KONZULATA REPUBLIKE SRBIJE U MOSTARU NA REGISTRACIJU GRAĐANA ZA REFERENDUM

Generalni konzulat Republike Srbije u Mostaru obavještava državljane Republike Srbije sa prebivalištem u Republici Srbiji koji žele da svoje biračko pravo na predstojećem republičkom referendumu radi potvrđivanja Akta o promjeni Ustava Republike Srbije, raspisanom za 16. januar 2022. godine, iskoriste u BiH  da do 25. decembra 2021. godine mogu podnijeti zahtjev da se u jedinstveni birački spisak upiše podatak da će na predstojećem referendumu glasati u inostranstvu.

Zahtjev se može podnijeti lično u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Mostaru, Konak broj 5, 88000 Mostar, poštom ili e-mailom: gk.mostar@mfa.rs

Uz čitko popunjen obrazac potrebno je dostaviti i čitljivu kopiju važećeg pasoša ili lične karte Republike Srbije.

”Mole se birači da prije prijavljivanja izvrše uvid u jedinstveni birački spisak na sajtu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije http://mduls.gov.rs/registri/jedinstveni-biracki-spisak/ i provjere da li su upisani u JBS. Ukoliko lice nije upisano, potrebno je da podnese i zahtjev za upis u jedinstveni birački spisak”, saopšteno je iz Generalnog konzulata Republike Srbije u Mostaru.

Ukoliko bude dovoljno prijavljenih birača, Republička izborna komisija će donijeti odluku o otvaranju biračkog mjesta u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Mostaru.

Na veb stranici Generalnog konzulata Republike Srbije u Mostaru možete pronaći:  Odluku o raspisivanju republičkog referenduma, Akt o promjeni Ustava Republike Srbije, Obavještenje Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave za birače koji imaju boravište u inostranstvu o ostvarivanju prava na republičkom referendumu i formulare za upis u Jedinstveni birački spisak i za upis činjenice da će birač glasati u inostranstvu.

Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspisao je 30. novembra referendum o promjeni Ustava Srbije, koji će biti održan 16. januara 2022. godine. Dačić je potpisao Odluku o raspisivanju republičkog referenduma o potvrđivanju Akta o promjeni Ustava nakon sjednice Skupštine Srbije.

Poslanici su ranije usvojili Akt o promjeni Ustava Srbije, Ustavni zakon za sprovođenje Akta o promjeni Ustava i Odluku o raspisivanju republičkog referenduma radi potvrđivanja Akta o promjeni Ustava.

Time su se stekli uslovi da predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić raspiše referendum o Ustavu za 16. januar 2022. godine, u vremenu od 7 do 20 časova.

Kako piše u odluci o raspisivanju republičkog referenduma, građani će se izjasniti o referendumskom pitanju: „Da li ste za potvrđivanje Akta o promjeni Ustava Republike Srbije?” zaokružujući ”Da” ili ”ne”.

Predsjednik Skupštine Ivica Dačić naglasio je, nakon što je raspisao republički referendum o promjeni Ustava, da se promjena Ustava odnosi samo na odjeljak koji se tiče izbora sudija i tužilaca i da nema veze sa pitanjem preambule o Kosovu i Metohiji.

”Smatramo da je u interesu Srbije da se potvrdi odluka parlamenta i da će to biti veliki korak napred i na evropskom putu, ali i za reforme koje se odvijaju svih ovih godina”, rekao je Dačić.

Promjena ustava i referendum tiču se, kako jer istakao, samo vladavine prava i pravosuđa.

Dačić je pozvao sve građane da izađu na referendum.

„Naš stav je potpuno jasan KiM je sastavni deo Srbije. Referendum nema veze ni sa raznim pitanjima koja se politizuju u poslednje vreme i koriste za brutalno kršenje zakona i Ustava, a tiču se blokada saobraćajnica, napada na političkim neistomišljenjike”, dodao je.

Naglasio je da na referendumu nema pobjednika jer to nisu izbori, ali da želi Srbiji da pobjedi na referendumu i da uradimo sve što je u interesu Srbije.

Dačić je naglasio da je Srbija dva puta dobila pozitivno mišljenje od Venecijanske komisije vezano za predložene ustavne promjene.

Promjene se odnose na sudove i javna tužilaštva, na koje se Srbija obavezala u procesu evrointegracija.

One se ne odnose na preambulu u kojoj je navedeno da je Kosovo i Metohija sastavni dio Srbije.

Ministarka pravde Maja Popović rekla je da je Usvajanje akta o promjeni Ustava i Ustavnog zakona za njegovo sprovođenje, važno za građane Srbije ne samo zato što to traži EU, ili neka međunarodna organizacija.

Popović je podsjetila na razloge za promjene Ustava, koje imaju za cilj, između ostalog, povećanje pravne sigurnosti građana, pravnu zaštitu i suđenje u razumnom roku.

Dodala je da je promjena Ustava u oblasti pravosuđa uslov za dalju reformu pravnog sistema, vladavinu prava, a što će između ostalog omogućiti bolje ocjene i napredak Srbije u procesu evrointegracija.

„Promene Ustava predviđene su kao aktivnost akcionim planom za pregovaračko poglavlje 23. Reforme u oblasti pravosuđa i uslov su za dalju reformu pravnog sistema i najznačajnija reforma u oblasti vladavine prava koja predstavlja osnovnu vrednost svakog demokratskog društva i jedan je od prioriteta Evropske unije”, rekla je Popović.

Ministarka je objasnila da se politika isključuje iz izbora sudija i tužilaca, te da sudije više neće birati Skupština, već Visoki savjet sudstva (VŠ).

VŠ će činiti šestoro sudija koje biraju njihove kolege, četiri člana iz reda istaknutih pravnika koje bira skupština dvotrećinskom većinom i predsjednik vrhovnog suda po položaju.

Tužioce će birati Visoki savjet tužilaca (VST) koji ima 11 članova, petoro biraju tužioci, četvoro bira Skupština na prijedlog odbora dvotrećinskom većinom, a vrhovni javni tužilac i ministar pravde su članovi po položaju.

Ustavne promjene odnose se i na stalnost sudijske funkcije, na vraćanje naziva Vrhovni sud i jačanje funkcije tužilaca.

 

 

Prethodni članakPogledajte nove američke helikoptere koji su stigli za Oružane snage BiH
Naredni članakDodik: Putin potvrdio da nema saglasnosti za imenovanje Šmita u Savjetu bezbjednosti (VIDEO)