Pogledajte nove američke helikoptere koji su stigli za Oružane snage BiH

Oružane snage BiH od danas su bogatije za četiri nova američka helikoptera ‘Bell Huey II’, a helikopteri su avionom iz Alabame direktno dostavljeni na Aerodrom Sarajevo.

 

 • Stigli iz Alabame

  Stigli iz Alabame

  FOTO: VIJESTI.BA


Riječ je o višenamjenskim helikopterima za Brigadu zračnih snaga i protuzračne odbrane OSBiH. Koriste se za izvršavanje zadataka zračnog prijevoza, medicinske evakuacije, gašenja požara, traganja i spašavanja, kao i ostale zadatke u ispunjavanju glavnih misija Oružanih snaga.

Pripadnici Brigade zračnih snaga i protuzračne odbrane OSBiH uspješno su ranije završili adaptacijsku obuku na helikopterima u Sjedinjenim Američkim Državama, u Fort Worthu u Teksasu.

 

 • Isporuka alata i ispitnomjerne opreme

  Isporuka alata i ispitnomjerne opreme

  FOTO: VIJESTI.BA


Osim isporuke četiri helikoptera Bell Huey II i preobuke pilota i tehničara u centrima za obuku tvrtke Bell Helicopter Textron Inc, osigurana je i isporuka rezervnih dijelova i potrošnih materijala za dvije godine i 300 sati leta godišnje, kao i isporuka alata i ispitnomjerne opreme za održavanje helikoptera, te je osigurano održavanje, odnosno isporuka zemaljske opreme za opsluživanje helikoptera i isporuka tehničke dokumentacije za zrakoplovno-tehničko održavanje.

 

 • Prema podacima tvrtke Bell, više od 300 Huey II helikoptera je u posjedu 14 zemalja s više od 1,2 miliona sati leta

  Prema podacima tvrtke Bell, više od 300 Huey II helikoptera je u posjedu 14 zemalja s više od 1,2 miliona sati leta

  FOTO: VIJESTI.BA


Prema podacima tvrtke Bell, više od 300 Huey II helikoptera je u posjedu 14 zemalja s više od 1,2 miliona sati leta u vojnim i drugim misijama.

 

 • Helikoperi dopremljeni na sarajevski aerodrom

  Helikoperi dopremljeni na sarajevski aerodrom

  FOTO: VIJESTI.BA


Četiri helikoptera su ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara, od čega je Bosna i Hercegovina participirala s 4,360.000 dolara, odnosno 7,5 miliona KM. Preostali iznos osigurala je Vlada Sjedinjenih Američkih Država kroz sredstva iz američkih programa pomoći prijateljskim zemljama Foreign Military Sales (FMS) i Foreign Military Funds (FMF).

 • Četiri helikoptera su ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara

  Četiri helikoptera su ukupne vrijednosti 38,539.378 američkih dolara

   

Prethodni članakNakon eliminacije iz Dejvis kupa prvi teniser svijeta sportskim potezom skrenuo pažnju
Naredni članakPOZIV GENERALNOG KONZULATA REPUBLIKE SRBIJE U MOSTARU NA REGISTRACIJU GRAĐANA ZA REFERENDUM