Požar na Ravnoj planini lokalizovan, ali postoji opasnost da se proširi

Požar na Ravnoj planini, koji od juče bukti, blokiran je sa svih strana zahvaljujući šumarima, ali i lokalnom stanovništvu, ali da postoji opasnost da se proširi, rekao je jutros Srni rukovodilac službe Civilne zaštite opštine Pale Dragan Elek.

Elek je naveo da sada u sredini požarišta gore šuma i nisko rastinje, na površini od oko dva hektara, ali da postoji opasnost od širenja požara putem gorenja korijenja i užarenih šišarki.

On je dodao da se na licu mjesta nalaze i dva vatrogasna vozila sa manjim brojem ljudi, jer su ostali vatrogasci angažovani na drugim lokalitetima.

– Poseban problem nam zbog nepristupačnog terena predstavlja činjenica da tri puta moramo da pretačemo vodu, iz cisterni u specijalne džipove, pa zatim u vozilo “niva”, koje takozvane brentače doprema do ljudi koji gase požar – istakao je Elek.

On je napomenuo da je moguće da tokom dana budu angažovane teške građevinske mašine Republičke uprave civilne zaštite za pravljenje privremenog puta koji bi olakšao pristup vatrogasnim kolima do centra požara.

Elek je rekao da još nema potrebe za uvođenje vanrednog stanja.

Požar na Ravnoj planini izbio je juče u prijepodnevnim, a po prijavi su odmah reagovale sve hitne službe.

U gašenju učestvuju radnici Šumskog gazdinstva “Јahorina” sa Pala, pripadnici Teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice Istočno Sarajevo, kao i pripadnici Službe civilne zaštite opštine Pale.

Prethodni članakProdanović: Stranci krivi za najveću krizu u postdejtonskoj BiH
Naredni članakU Hercegovini se dežura na nekoliko požarišta