Potpisani ugovori o koncesiji za izgradnju dvije solarne elektrane u Nevesinju

U Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske u Banjaluci juče su potpisana dva ugovora o koncesiji za izgradnju i korištenje dvije solarne elektrane na području opštine Nevesinje.

U pitanju su Ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje solarne elektrane „M SOLAR”, koji je ministar Petar Đokić potpisao sa direktorom preduzeća „M SOLAR” d.o.o. Nevesinje Mirkom Karaćem i Ugovor o koncesiji za izgradnju i korišćenje solarne elektrane „MDD ENERGY”, koji je potpisan sa direktorom preduzeća „MDD ENERGY” d.o.o. Nevesinje Milisavom Đurasovićem.

Instalisana snaga svake elektrane će iznositi 30 MW, dok će pojedinačna vrijednost investicije iznositi 44.006.175,00 KM. Objekti će godišnje proizvoditi po 45 Gwh električne energije i biće izgrađeni u narednih pet godina. Koncesije su dodijeljene na period od 50 godina.

Koncesionari su prije zaključenja ugovora o koncesiji u budžet Republike Srpske uplatili jednokratnu naknadu za ustupljeno pravo u iznosu od po 1.320.185,25 KM, a nakon izgradnje solarnih elektrana, koncesionari će u budžet Republike Srpske plaćati koncesionu naknadu u iznosu od 0,0055 KM po proizvedenom kilovat-satu električne energije, od čega će 95% sredstava biti usmjereno u budžet opštine Nevesinje.

Prethodni članakVatrena stihija guta pogone fabrike u Gradačcu (VIDEO)
Naredni članakIVAN BOSILJČIĆ NA OTVARANJU ŠANTIĆEVIH VEČERI POEZIJE U MOSTARU