Potpisan Memorandum o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković i premijer Srbije Ana Brnabić potpisali su danas u Banjaluci Sporazum o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama, i to u Donjoj Gradini i Beogradu.

Dokument je potpisan u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

U Memorandumu je izražena opredijeljenost da u cilju sjećanja i njegovanja kulture na žrtve ustaškog genocida (pod okriljem nacističke NDH), čiji vrhunac predstavlja sistem koncentracionih logora Јasenovac, budu izgrađena dva memorijalna centra i to: u Donjoj Gradini, kao mjestu stradanja na kojem su vršene egzekucije, mučenja i zlostavljanja i u Beogradu, kao glavnom gradu Republike Srbije.

Potpisnici Memoranduma se obavezuju da će obezbijediti uslove da se centri izgrade u skladu sa najvišim standardima i da budu dostojni sjećanja na žrtve Јasenovca, navodi se u saopštenju.

Takođe, potpisnici memoranduma su saglasni da će spomenik u Donjoj Gradini i spomenik u Beogradu biti istog izgleda.

U cilju realizacije zajedničkog projekta izgradnje memorijalnih centara, potpisnici su saglasni da se osnuje zajedničko Upravljačko tijelo koje čine njegova svetost patrijarh Srpske pravoslavne crkve, predsjednici Republike Srbije i Republike Srpske, predsjednici Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Srpske, te predsjednici Narodne skupštine Republike Srbije i Narodne skupštine Republike Srpske.

Prethodni članakVučić: Američke sankcije za nas ne postoje
Naredni članakDodik: Srpska i Srbija imaju najbolju moguću saradnju